Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve

Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Table of Contents

Giraffen in Malawi

De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer in zijn of haar leven in het wild gezien hebben en de giraffe is er daar zeker één van. Dan komt natuurlijk de volgende vraag naar boven: leven er giraffen in Malawi?

De giraffe

De giraffe is een evenhoevig zoogdier uit de familie van Giraffidae, een familie die alleen gedeeld wordt met de okapi. Over de giraffe zelf is veel discussie. Moet het dier opgedeeld worden in verschillende soorten, of zijn het alleen verschillende ondersoorten. Het IUCN gaat er op dit moment vanuit dat het één diersoort is met negen verschillende ondersoorten. Deze indeling houden wij dus ook aan (ook al is de kans groot dat de giraffe op korte termijn in vier soorten wordt opgedeeld). 

Het verschil tussen de verschillende ondersoorten is vooral terug te zien in de grootte van de dieren en de kleuren en het vlekkenpatroon. Alle giraffes hebben grote bruine vlekken, met daartussen lichtere lijnen. Hoe bruin de vlekken zijn wordt dus sterk bepaald door de ondersoort, maar vaak worden de mannelijke dieren ook donkerder terwijl ze ouder worden. 

De giraffe is het hoogste landzoogdier dat er is en kan tot maximaal 5.7m hoger worden. Mannetjes zijn een stuk groter en dus ook hoger dan vrouwtjes. Het gemiddelde gewicht van een man ligt net onder de 1.200 kg, terwijl dat van een vrouwtje boven de 800 kg ligt. 

Een ander verschil tussen mannetjes en vrouwtjes giraffen is terug te zien op de hoorns. Deze zijn bij vrouwtjes volledig behaard, terwijl deze bij mannetjes vaak bovenop kaal zijn van het vechten. Giraffen hebben een hele lange blauwe tong die zij gebruiken om bladeren van de acacia boom plukken. Deze bomen hebben grote doorns, maar daar heeft die lange tong geen last van. Ook hun extreem lange nek komt hierbij goed van pas.

Waar leeft de giraffe?

De giraffe komt alleen voor op het Afrikaanse continent. De totale populatie van de giraffe (alle negen ondersoorten bij elkaar) wordt geschat op iets meer dan 68.000 volwassen dieren. Deze leven versplinterd over 20 Afrikaanse landen in zowel West-, Centraal-, Oost- en Zuidelijk-Afrika. In twee (of drie) van deze landen was de giraffe uitgestorven, maar inmiddels weer in het wild te vinden. In minimaal zes landen is de giraffe in het wild uitgestorven. 

De giraffe als soort wordt, mede doordat de populatie nog steeds daalt, als kwetsbaar voor uitsterven gekenmerkt door het IUCN. Wel zijn er grote verschillen tussen de ondersoorten. Ondersoorten zoals de Masaigiraf, Somalische giraf, Nubische giraf en Tsjaadgiraf worden bedreigd of ernstig bedreigd met uitsterven. Terwijl de Angolagiraf en Kaapse giraf niet bedreigd zijn. 

Hoewel het er dus niet goed voorstaat voor de giraffe in veel gebieden, zijn er gelukkig nog veel in het wild te vinden. De meeste giraffes die nog in het wild leven, zijn te vinden in de vele nationale parken en andere beschermde gebieden in Oost- en Zuidelijk-Afrika. Goede nationale parken om de giraffe te zien zijn Serengeti nationaal park in Tanzania, South Luangwa nationaal park in Zambia, Chobe nationaal park in Botswana en Krüger nationaal park in Zuid-Afrika. 

Giraffen in Zambia, South Luangwa nationaal park

Waar leven giraffen in Malawi?

Nu komt natuurlijk nog het antwoord op de vraag “leven er giraffen in Malawi”. Het antwoord hierop is ja. Maar er zit wel een grote maar aan. Giraffen zijn namelijk absoluut niet talrijk in Malawi. Volgens het IUCN leven er zelfs helemaal geen giraffen in Malawi. Maar dit heeft te maken met het feit dat het laatste grootschalige onderzoek plaats vond in 2016. 

In 2016 was de giraffe nog uitgestorven in Malawi. Er waren alleen een aantal dieren te vinden in het Nyala game park. In 2018 heeft African Parks ervoor gezorgd dat de giraffe na jaren weer terug was in Malawi. In totaal zijn er toen 13 giraffes vrij gelaten in Majete wildlife reserve. Negen hiervan kwamen vanuit een private game reserve uit Zuid-Afrika en de andere vier kwamen uit Nyala game park. In 2021 zijn er nogmaals 10 giraffen vanuit Zuid-Afrika naar Majete gebracht. 

Mocht je dus giraffen in Malawi in het wild willen spotten? Dan moet je naar big 5 bestemming Majete Wildlife Reserve. Veel giraffen leven er echter niet, dus de kans dat je er heel veel zult spotten is klein. Maar nu African Parks steeds meer beschermde natuurgebieden in Malawi beheert, is de kans groot dat giraffen de komende jaren op meer plekken in Malawi zullen verschijnen zoals in Liwonde nationaal park. Daarnaast is het prachtige South Luangwa nationaal park in Zambia op slechts iets meer dan 300 kilometer vanaf Lilongwe. Dus een uitstapje naar Zambia om giraffes te zien is ook een goede optie. 

Als laatste kan je ook nog een bezoek brengen aan Kuti Wildlife Reserve, waar Ginny de giraffe rondloopt en vaak samen met de zebra’s in de buurt van de receptie rondhangt. 

Leven er giraffen in Malawi

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het