De beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook
Op zoek naar een ruige, off-the-beaten-track bestemming in Afrika? Daar waar weinig toeristen komen en wilde dieren overal te vinden zijn? Wat dacht je dan van de Caprivistrook (tegenwoordig opgedeeld in de Zambezi en East Kavango regio’s). Deze strook land, die onderdeel is van Namibië, is één van de gaafste plekken van Zuidelijk Afrika vol met beschermde natuurgebieden. Om jullie te overtuigen hebben wij de beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook op een rijtje gezet. Lees dus snel verder!
De Caprivistrook
De Caprivistrook is dus een regio in het Afrikaanse Namibië. De regio ligt in het noordoosten van het land en is een smalle strook die tussen Angola en Botswana ligt. Verder grenst deze strook ook nog aan Zambia. Hoewel de naam Caprivistrook nog steeds veel gebruikt wordt, is deze naam eigenlijk al in 2013 veranderd. De Caprivistrook is toen opgegaan in de regio’s Zambezi en East Kavango.
De Caprivistrook lijkt in niks op de rest van Namibië. Het is het gedeelte van het land dat veruit de meeste neerslag heeft, en wordt daarnaast doorkruist door maar liefst vier grote rivieren, de Zambezi, de Kwando, de Kavango en de Linyanti. Door deze grote hoeveelheid water die hier, in tegenstelling tot de rest van Namibië, beschikbaar is, is het landschap van de Caprivistrook heel anders dan de rest van het land. Moerassen, meanderende rivieren, bomen, en natuurlijk honderden wilde dieren.
Grote delen van de Caprivistrook zijn nog natuur en er zijn veel beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook. Op dit relatief kleine stuk land zijn namelijk drie nationale parken te vinden en daarnaast werkt de lokale bevolking goed samen met de overheid in de verschillende community conservancies.
Bwabwata nationaal park
Het Bwabwata nationaal park is opgericht in 2007, toen de beschermde gebieden Caprivi Game park en het Mahango game reserve samen met een onbeschermd gebied samen werden gevoegd tot een nationaal park.
Het nationale park is met 6.274km² zelfs voor Namibische begrippen groot. Het is het op één na grootste nationale park van het Afrikaanse land. Het nationale park heeft een wat langgerekte vorm en beslaat het grootste gedeelte van de voormalige Caprivistrook. Het park is van noord tot zuid zo’n 40 kilometer en van west naar oost bijna 200 kilometer. Het nationale park wordt doorkruist door de Trans-Caprivi-Highway (B8), die het meest oostelijke gedeelte van Namibië verbindt met de rest van het land. Het nationale park wordt ingesloten door Angola, Botswana, de Okavangorivier en de Kwandorivier.
Het nationale park is onderdeel van een cluster van vijf nationale parken in het noordoosten van Namibië. De andere nationale parken zijn Mangetti, Khadoum, Mudumu en Nkasa Rupara. Het park is (samen met deze andere nationale parken) onderdeel van de Kavango-Zambezi Transfrontier Conservation Area (KZTCA). Het KZTCA is een immens beschermd natuurgebied dat grensoverschrijdend is. Het is een samenwerking tussen Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. Doel van dit gebied is om oude migratieroutes te herstellen en hiermee de wilde populaties te laten groeien naar wat ze ooit waren.
Het Bwabwata nationaal park is een echte “off the beaten track” bestemming, waar maar weinig toeristen komen. Er zijn dus ook minder faciliteiten dan in andere delen van Namibië, maar je krijgt er wel een echte Afrikaanse ervaring voor terug. Wat het verder uniek maakt is hoe het nationale park in elkaar zit. Qua structuur lijkt het namelijk meer op een nationaal park in Europa. Waarbij er ook lokale mensen leven in het nationale park. In het park leven namelijk zo’n 5500 inwoners, die meeprofiteren van het nationale park.
In het nationale park zijn drie kerngebieden, die alleen voor het wild zijn, dit zijn de gebieden Kwando, Buffalo en Mahango. Deze zijn bij elkaar ongeveer 1/3 van het totale oppervlakte van het nationale park. Het overige gebied wordt gebruikt door het wild, maar ook door de lokale bevolking voor de landbouw, trofeejacht en wandelsafari’s. Een groot deel van deze opbrengsten, plus de opbrengsten van de kerngebieden, gaat naar de lokale bevolking in ruil voor bescherming van de wilde dieren. Deze manier van beheer heeft ervoor gezorgd dat de door stroperij gedecimeerde wildpopulaties zich op een indrukwekkende manier herstellen.
Mudumu nationaal park
Het tweede nationale park dat in de Caprivistrook te vinden is, is het Mudumu nationaal park. Een bestemming die alleen voor de avontuurlijke reiziger bedoeld is. Er zijn weinig faciliteiten in het park, dus je moet volledig zelf-voorzienend zijn. Daarnaast zijn de wegen alleen toegankelijk met een 4×4. Waarom zou je dit nationale park van 737km² dan toch bezoeken?
Dat moet je vooral doen wanneer je op zoek bent naar een authentieke wilde ervaring, waarbij avontuur, maar ook veel wilde dieren centraal staat. Dieren die hier vaak gespot worden zijn onder andere de Afrikaanse savanneolifanten, die het park gebruiken om te migreren van Angola naar Botswana, Afrikaanse buffels, leeuwen, luipaarden, gevlekte hyena’s, Afrikaanse wilde honden, sabelantilopen, elandantilopen, rode lechwe, en nijlpaarden. Neushoorns zal je in dit park helaas niet tegenkomen.
Het park ligt in het oosten van de Caprivistrook, langs de grens met Botswana (gevormd door de Kwando) en geeft een beleving die zeer vergelijkbaar is het met een bezoek aan de Okavangodelta. Het park is een ideale tussenstop wanneer je via de Caprivistrook naar Botswana (of de Victoria watervallen) reist.
Nkasa Rupara nationaal park
Nkasa Rupara nationaal park, ook wel Nkasa Rupula genoemd, is een beschermd natuurgebied in de Zambezi regio in het uiterst noordoosten van Namibië. Het nationale park, dat vroeger nationaal park Mamili heette, is zo’n 32.000 hectare groot. Het park is hiermee het kleinste nationale park van Namibië. Het gebied werd uitgeroepen tot nationaal park in 1990, om de Linyati-moerassen te beschermen.
Het nationale park wordt ingeklemd door de Linyati en Kwando rivier en beschermd het grootste moerasgebied van Namibië. Aan de andere kant van deze rivieren ligt Botswana. Het nationale park heeft veel weg van de Okavango Delta en wordt gezien als een goedkoper alternatief voor het prijzige Botswana. Samen met nog veel andere beschermde gebieden is Nkasa Rupara onderdeel van het Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area.
Het Nkasa Rupara nationaal park is een echte off-the-beaten-track bestemmingen en wordt jaarlijks slechts door een handvol toeristen bezocht. Ben je op zoek naar avontuur in een prachtige omgeving? Dan is Nkasa Rupara nationaal park echt iets voor jou. Hier ervaar je de echte Afrikaanse wildernis!
Bijzondere dieren op de Caprivistrook
Een bezoek aan de Caprivistrook staat volledig in het teken van het spotten van wilde dieren. Het gebied is zeer wild en telt naast de nationale parken ook nog veel gebieden die door de gemeenschap beschermd worden. Het ligt daarnaast in het hart van het KZTCA, dus wilde dieren zijn er voldoende. Maar welke dieren maken deze regio nou zo speciaal.
Ten eerste de Afrikaanse buffels, die behalve op de Caprivistrook alleen in het Waterberg Plateau Nationaal Park te vinden zijn (in Namibië). Daarnaast is de Caprivistrook de enige plek in Namibië waar je de Afrikaanse wilde hond kunt vinden en leven er een aantal antilopen die zeer afhankelijk zijn van water zoals de zeldzame sitatoenga en de charismatische rode lechwe. In de regio zijn meer dan 450 verschillende soorten vogels geregistreerd, dus vergeet ook niet af en toe omhoog te kijken!
Leuke accommodaties op de Caprivistrook
Omdat de Caprivistrook niet zo toeristisch is, is er qua accommodatie een stuk minder keus dan in andere delen van het land. Voordeel van overnachten in de Caprivistrook is dat de beleving vergelijkbaar is met de Okavangodelta, maar een stuk beter te betalen is. In alle nationale parken is het mogelijk om te kamperen op de aangegeven plekken. Een echte wilde ervaring, waar je tussen de wilde dieren kampeert en niet gek op moet kijken wanneer de olifanten door het kamp trekken. Ook zijn in alle nationale parken een aantal luxere lodges te vinden. Een lodge waar die wij echt heel leuk vonden is de Mahangu Safari Lodge!
De beste reistijd voor de Caprivistrook
In de Caprivistrook valt jaarlijks tussen de 600mm en 700mm regen en deze regen valt allemaal in de maanden december tot en maart met het hoogtepunt in januari en februari. De regentijd is een ongunstige periode voor het spotten van groot wild, dus wanneer je voor groot wild komt, kan je beter in de maanden daarvan augustus tot en met oktober naar de Caprivistrook afreizen.
Wanneer je een echte vogelaar bent, is het normaal gesproken gunstiger om naar Zuidelijk Afrika af te reizen tijdens de regentijd. Dan zijn de vogels uit Europa er namelijk te vinden. De parken in Caprivi zijn echter zo afgelegen dat deze niet of nauwelijks toegankelijk zijn in deze periode. Een bezoek aan de Caprivistrook in de regentijd kan je dus beter uit je hoofd zetten.