Calamito Lake, Soberania nationaal park

Soberania nationaal park

Table of Contents

Soberania Nationaal park

Soberania nationaal park (Officieel Parque nacional Sobernía) is een beschermd natuurgebied in het Midden-Amerikaanse land Panama. Het gebied werd in 1980 uitgeroepen tot nationaal park. Het nationale park ligt aan het beroemde Panamakanaal op slechts 16 kilometer van de hoofdstad van Panama, Panamastad. Soberania nationaal park is rond de 220 km2 groot en wordt doorkruist door de Chagres rivier. Het park is onderdeel van een strook beschermd gebied van de Pacifische kust tot aan de Caribische kust. 

Wildlife in Soberania Nationaal park

Sobernia nationaal park is een fantastische plek om wild te spotten. Het park is bijna volledig begroeid met jungle en heeft daarnaast een paar grote meren en rivieren. 

In het nationale park leven ruim 100 verschillende soorten zoogdieren. Degene die je hier het meest tegen zal komen zijn de witschouderkapucijnaap, de mantelbrulaap, de roodnektamarin, de Midden-Amerikaanse agoeti, de witsnuitneusbeer en natuurlijk beide soorten luiaards. Verder leven er veel katachtige zoals jaguars, poema’s en ocelotten in de jungles van Soberania nationaal park, maar deze worden helaas zelden gespot. 

Neusbeer in Panama

De lijst met zoogdieren is prachtig, maar naar Soberania nationaal park ga je eigenlijk maar om één reden. Dat zijn de vele vogels. Sterker nog, Soberania nationaal park staat in het Guinness book of world records als plek waar de meeste verschillende vogels gespot worden in 24 uur. In het nationale park leeft een verbluffend aantal van ruim 500 verschillende soorten vogels. Wat natuurlijk absurd is gezien de grootte van het nationale park. 

Het nationale park wordt gezien als een van de beste locaties in Panama om de zwavelborsttoekan te spotten, ook de halsbandarassari en de zwartsnaveltoekan leven in de jungles van Soberania. Naast toekans leven er verschillende soorten papegaaien en parkieten, waaronder de fantastische zwartoormargriet. Vele verschillende kolibries zoemen rond en overal in de buurt van het water zie je de slakkenwouw. Andere prachtige vogels zoals verschillende motmots, baardkoekoeken en ijsvogels vliegen in het nationale park. Zelfs de zeldzame harpij, de nationale vogel van Panama, leeft nog in deze jungle. 

Naast de vogels en zoogdieren vind je in het park natuurlijk ook reptielen en amfibieën. In het park vind je geregeld groene leguanen, jezushagedissen, Amerikaanse krokodillen en brilkaaimannen. Kikkers zitten er volop, maar zijn vooral ’s nachts actief en omdat het een nationaal park is, mag je er na zonsondergang niet komen. 

_MG_2417

Wat te doen in Soberania Nationaal park?

Als je Soberania nationaal park wilt bezoeken, kan je hier een aantal dingen doen. Alle activiteiten zijn erop gericht om zoveel mogelijk vogels en andere dieren te spotten. Houdt er bij je bezoek rekening mee dat de meeste zoogdieren en vogels vooral ’s ochtends vroeg en aan het eind van de middag actief. Tijdens een rondje door het nationale park om 12.00 ’s middags zal je een stuk minder tegen komen dan tijdens hetzelfde rondje om 07.00 of 16.00. 

De eerste activiteit die je kan ondernemen is het wandelen van de beroemde Pipeline road. Dit pad ligt langs een pijplijn die rond de tweede wereldoorlog is aangelegd. Om deze pijplijn aan te kunnen leggen is een pad uitgekapt. Hierdoor kan je aan beide kanten goed de jungle inkijken. de Pipeline road is de plek waar de meeste vogels in 24 uur gespot kunnen worden. Het pad is 17,5km lang en je kan dus zover lopen als je zelf wilt. 

Luiaards spotten in Panama

Het tweede wat je kunt doen, is een bezoek brengen aan het Panama Rainforest Discovery Centre. Toegang kost 30$ per persoon en alle winst komt ten goede aan de bescherming van Soberania nationaal park en de lokale gemeenschap. Voor deze 30$ krijg je toegang tot een stuk jungle waarin een aantal attracties te vinden zijn. 

Er is een klein bezoekerscentrum met wat informatie over het nationale park en met voerderplaatsen voor kolibries. Hier kunnen kolibries wat suikerwater drinken, waardoor je ze als bezoeker goed kan bekijken. Het hoogtepunt van je bezoek aan het Panama Rainforest Discovery Centre is het beklimmen van de 32 meter hoge observatie toren, waarbij je elke 8 meter een platform hebt en kan kijken naar een ander niveau van de jungle.

Nadat je toren beklommen hebt, kan je nog genieten van het uitzicht over het Calamito meer, waar je met geluk krokodillen, kaaimannen en slakkenwouwen ziet. 

Omdat het Panama Rainforest Discovery Centre op privé terrein ligt, is het hier wel mogelijk om tegen betaling een nachttour te boeken. Als je hier interesse in hebt, dan moet je even contact opnemen met de medewerkers. 

Het laatste wat je in het prachtige nationale park niet over wilt slaan is een boottocht over het Panamakanaal op weg naar de Monkey Islands. Strikt gezien geen onderdeel van het nationale park, maar wel in de buurt. Vanuit Gamboa vertrekken meerdere touroperators. Vanaf hier is het een kleine 20 minuten naar het Gatún meer en de eilanden. Je ziet hier waarschijnlijk twee of meer van de vier apensoorten en je ziet in ieder geval een heleboel slakkenwouwen. 

Het is een heerlijk relaxte boottocht, waarbij je dus veel wild kunt spotten en met een beetje geluk vaar je op het Panamakanaal naast een reusachtige boot. Houdt er rekening mee dat sommige gidsen de apen voeren, vraag hier absoluut niet om! Het voeren van wilde dieren is slecht voor deze dieren en levert ongewild schadelijk gedrag.

kolibrie in soberania nationaal park

Waar te verblijven?

Soberania nationaal park ligt op zo’n 30 minuten rijden vanaf Panamastad. De Pipeline road ligt zelfs nog wat verder, vlakbij het dorpje Gamboa. Je kunt dus besluiten om in Gamboa te verblijven. 

Ze hebben hier een prachtig hotel namelijk het Gamboa rainforest reserve. Een heel mooi hotel, maar wel behoorlijk prijzig. Faciliteiten zijn top en het uitzicht is spectaculair. Ze bieden hier veel activiteiten, waaronder de boottocht naar de monkey islands, aan maar het activiteitencentrum is niet altijd open. Neem dus eerst even telefonisch contact met ze op. Wij hadden wat gemengde gevoelens bij het hotel, het is prachtig, maar het personeel was niet heel behulpzaam. 

Wat ons betreft een betere optie is het Summit Rainforest & Golf Resort. Dit hotel was absoluut één van de hoogtepunten van onze verblijf in Panama. Het hotel ligt in Paraíso, wat verder weg van de Pipeline road, maar biedt een gratis shuttle service naar alle highlights in de buurt, dus ook naar Soberania nationaal park. 

Uitzicht vanaf Gamboa

Hoe kom je in Soberania Nationaal park

Het nationale park zelf bereiken is niet heel ingewikkeld. De makkelijkste manieren om er te komen zijn met een taxi, Uber of door een tour te boeken in Panamastad. Mocht je met het OV willen reizen, dan gaat er een bus tot aan Gamboa (beide hotels zijn met deze bus te bereiken). Deze bus vertrekt vanuit Albrook. Met Uber kost het zo’n 8 euro om naar Summit rainforest te komen en zo’n 20 om in Gamboa te komen. De bus is uiteraard een stuk goedkoper. 

Tours worden in Panamastad veel aangeboden, maar zijn de laatste jaren vrij prijzig geworden. Het voordeel is dan wel dat je met een gids op stap gaat, hun getrainde oog ziet veel meer dan wij zelf zouden zien. Met een gids op stap heeft dus duidelijk voordelen, maar dat komt natuurlijk tegen een prijs. 

De webshop voor backpackers

Beste reistijd voor Soberania Nationaal park

Het nationale park is het hele jaar te bezoeken en de temperaturen liggen het hele jaar rond de 30 graden Celsius. Tijdens het droge seizoen van halverwege december tot en met maart regent het een stuk minder, maar ook dan kan je een plensbui op je hoofd krijgen. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.