Neusbeer in Panama

7 hoogtepunten van Panama

Table of Contents

Hoogtepunten van Panama

Panama, een prachtig land in Midden-Amerika. Een land twee keer zo groot als Nederland en een perfect vakantieland. Tijdens december ’21 en januari ’22 verbleven wij er bijna vijf weken. Ondanks dat het land vrij klein is, kan je jezelf hier makkelijk zolang vermaken. Wij kwamen er al snel achter dat er veel hoogtepunten van Panama te vinden zijn. Onze zeven gaafste ervaringen hebben we op een rijtje gezet, zodat je met minder reistijd alsnog alle hoogtepunten van Panama kan bezoeken. Deze lijst bestaat uit zowel plekken als activiteiten als accommodaties. 

Vuursnavelarassari in Costa Rica. Tweedehands fotografieapparatuur

Quad rijden op Isla Colón

De eerste van 7 hoogtepunten van Panama is quad rijden op Isla Colón. Isla Colón is het hoofdeiland van de Bocas del Toro archipel in de Caribische zee. We hebben een artikel geschreven over deze prachtige archipel, dus daar gaan we nu niet op in. Het quad rijden op Isla Colón bestaat uit twee delen.

Het eerste is het rijden op de openbare wegen. Als je in het bezit bent van een rijbewijs dan mag je met de quad de openbare weg op. Hierdoor kan je je makkelijk over het eiland verplaatsten en alle hoogtepunten bezoeken. Zo rijd je in ongeveer 40 minuten van Bocas Town naar Playa Boca del Drago

Vanaf die prachtige strand, waar een restaurant en een betaalde parkeerplaats te vinden is, loop je in een kwartier naar het beroemde Playa Estrella (Starfish beach). Deze route van 40 minuten brengt je dwars door het groene hart van het eiland. Overal om je heen is jungle en je komt ook langs een klein dorpje. Het asfalt is verre van perfect, maar met een quad geen probleem.

Moddervoeten na het quad rijden op Isla Colon

Het tweede deel van jouw quad avontuur is de daadwerkelijke reden waarom dit een van de hoogtepunten van Panama is. Voor 50$ extra krijg je namelijk toegang tot een jungleparcours. Een heerlijk modderig pad, waarbij je door riviertjes en langs verlaten stranden crosst. Op weg naar het parcours rijd je ook nog eens langs Bluff beach, het mooiste strand van het eiland. Tijdens het parcours kan je de quad geregeld aan de kant zetten om te genieten van het water en te snorkelen tussen prachtige koraal. Als je goed zoekt kan je hier ook nog brulapen, luiaards en prachtige vogels vinden.

Quad (en ook golfkarretjes) zijn overal op het eiland te huren. Wij raden aan om dit bij Flying pirates te doen. Zij beheren het jungle parcours en zoals eerder gezegd tegen betaling van 50$ krijg je toegang tot dit geweldige parcours. Voor een volledige dag huur betaal je 140$, voor 4 uur betaal je 110$. Wil je hem langer dan één dag, dan ben je 50$ kwijt voor elke dag extra. Als je de quad wilt delen betaal je slechts 10$ extra. Wij waren dus 200$ kwijt voor één van de mooiste dagen in Panama!

Isla colon een van de hoogtepunten van Panama

Summit rainforest & golf resort

Zoals de naam al doet vermoeden is het Summit rainforest & golf resort een hotel. Het hotel ligt in Paraíso, een gemeente iets ten noorden van Panamastad. Het hotel is omringd door de jungle en ligt vlakbij het vogelaarsparadijs Soberania nationaal park. Van tevoren hadden wij nooit verwacht zo blij te zijn met dit hotel. Het hotel kostte toen wij er verbleven zo’n 70$ per nacht, maar prijzen kunnen wat wisselen. Het hotel zelf heeft vrij goede faciliteiten, maar dat is niet de reden waarom wij zo enthousiast zijn. 

De eerste reden waarom wij zo enthousiast zijn is omdat je vanaf het hotel met een gratis shuttleservice naar alle hightlights in de buurt gebracht wordt. Zo kan je naar Soberania nationaal park met de beroemde pipeline road, de plek waar de meeste verschillende vogels gespot zijn binnen 24 uur. Ook kan je naar Miraflores lock, de plek om het Panamakanaal te bezoeken, Albrook mall, de grootste mall van Panama en naar Parque Metropolitano

brilkaaiman in Panama

De tweede reden waarom dit hotel voor ons een van de hoogtepunten van Panama is, is door het terrein rond het hotel. Een deel hiervan is bebost waar een aantal mooie wandeltochten door de jungle lopen. Vaak zie je hier motmots, neusberen, kapucijnapen en agouti’s. Aan het eind van een wandeling kom je een prachtige trainrails tegen, die dwars door de jungle loopt.

De rest van het hotel wordt omringd door een golfbaan, niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om het spotten van wild. Niets in minder waar, in de plassen leven schildpadden en brilkaaimannen, op het gras vind je vaak een grote familie neusberen en met geluk in de schemer capibara’s. Ook zie je in de bomen rond de golfbaan veel vogels. Zo zagen wij er meerdere zwavelborsttoekans en halsbandarassari’s, geelvoorhoofdamazone, parkieten, saffraanvinken, motmots, tangaren en veel meer. 

Naast de aangeboden shuttleservice zijn er ook excursies vanuit het hotel zelf die je kan doen. Zo kan je op zoek naar wilde luiaards, met een gids kijken in het kikker en vlinderverblijf of met een golfkarretje over het terrein op zoek naar wilde dieren. Deze activiteiten worden allemaal gratis aangeboden. Tegen een kleine betaling kan je ook naar het opvangcentrum voor luiaard! Daarnaast kunnen ze excursies naar Gatun lake en nighttours voor je regelen. 

Genoeg redenen dus waarom dit hotel voor ons een van de hoogtepunten van Panama is. Houdt er wel rekening mee dat dit hotel ook erg populair is bij mensen uit Panamastad. Zij komen vooral in het weekend, dus hier verblijven in het weekend raden wij af. De muziek staat dan heel erg hard en het zwembad is tjokvol. Mensen die niet tevreden waren over dit hotel, vielen vooral over het feit dat renovatie wat achterblijft in het hotel. Dit is overal in Panama zo en naar onze mening zit dat een mooi verblijf totaal niet in de weg!

Baby luiaard in Summit forest hotel and golf resort

Santa Catalina

Santa Catalina is van oorsprong een klein vissersdorp in het westen van Panama en ligt aan de Grote Oceaan. Het eens zo rustige vissersdorp is in de loop der jaren veranderd tot een toeristisch surfersparadijs. Door de verschillende stranden, met verschillende groottes aan golven, is Santa Catalina perfect voor zowel de beginnende als de ervaren surfers. 

In en rond Santa Catalina hangt echt een geweldige sfeer en ondanks dat het heel toeristisch is voelt het totaal niet zo. Als je wilt verblijven in Santa Catalina kan je in het dorp overnachten, maar het strand hier is iets minder mooi. Op zo’n twee kilometer van het dorp liggen nog een aantal hotels, waaronder Mama Ines. Hier liggen een paar hotels direct aan een prachtig goed strand. 

Het fijne aan deze plek is dat je overal een surfboard kan huren en gelijk het strand op kan. Daarnaast heb je hier een prachtige zonsondergang en kan je een behoorlijk stuk over de verlaten stranden wandelen. Als je in Santa Catalina een stuk gaat wandelen, weet je bijna zeker dat er een hond is die meegaat. Sommige honden hebben een halsband, andere niet, maar ze willen allemaal meelopen. Santa Catalina is echt een van de hoogtepunten van Panama!

Zonsondergang in Santa Catalina

Vogels spotten met Terry

Totaal onverwachts een van de hoogtepunten van Panama was het vogels spotten met Terry. Waarschijnlijk is het heel herkenbaar dat je als je door de jungles van Panama loopt veel vogels hoort en voorbij ziet schieten, maar ze niet vaak goed te zien krijgt. Hierdoor besloten wij om in Boquete gebruik te maken van een gids om vogels te gaan spotten. Tot onze verbazing was het een Nederlandse gids. ’s Ochtends vroeg werden we opgehaald en reden we naar privé terrein, ideaal voor het spotten van vogels.

Het enthousiasme van Terry van Coffeeadventures was aanstekelijk en al snel waren we alle drie opzoek naar allerlei voorbij schietende vogels. Door de grote kennis van de geluiden van alle vogels vonden we een hele waslijst aan vogels. Met als de hoogtepunt de zoektocht naar de Smaragdarassari een prachtige vogel uit de familie van de toekans.  Helaas waren we nog iets te vroeg in het seizoen om quetzals te vinden, dus deze vonden we niet. 

De activiteit duurde zo’n vijf uur en tijdens de terugweg kregen we nog een hele waslijst aan tips over Panama mee. Voor een tour van vijf uur ben je zo’n 75$ per persoon kwijt. 

Mannelijke suikervogel

Rambala jungle lodge

Omdat Bocas del Toro nogal bekend staat als partybestemming, zochten wij een alternatief tussen Davíd en Bocas voor oud en nieuw. Per toeval kwamen wij op Booking.com bij Rambala jungle lodge uit. Deze lodge ligt halverwege de route tussen Davíd en Bocas. De bus stopt bij een grote benzinepomp en restaurant. Hier stap je uit en word je opgehaald door een chauffeur die de weg kent. Het eerste speciale aan deze lodge is dat het een hike-in lodge is. Dit houdt in dat de lodge niet te bereiken is met de auto. Je moet de lodge dus lopend bereiken. Gelukkig hebben ze paarden die kunnen helpen met je bagage. 

De lodge is behoorlijk kleinschallig met slechts 11 bedden verdeeld over drie chalets. Deze chalets zijn prachtige ingericht en zijn grotendeels open, waardoor je het gevoel hebt echt in de jungle te slapen. Op het terrein zijn een aantal activiteiten te doen. Je kan beide kleine watervallen bezoeken en hier in het water springen voor wat verkoeling. Je kan biljarten en darten in een andere chalet en er is een hike-trail dwars door de jungle. 

Een van de mooiste overnachtingen in Panama, Rambala lodge

Omdat er geen restaurants en winkels in de buurt zijn, is het logisch dat dit hotel All-inclusive is. Dit is niet te vergelijken met een All-inclusive zoals in Turkije of Egypte. Er staat drie keer per dag heerlijk eten klaar, wat in familiestyle gegeten wordt. Je zit tijdens het eten dus samen met de andere gasten, wat het extra gezellig maakt. Het eten is hier heerlijk, net als de cocktails van de dag. De eigenaren doen heel erg hun best en zijn heel vriendelijk!

Andere activiteiten die je hier kunt doen zijn paardrijden langs de dorpjes en de jungle (tegen betaling), je kunt een van de mooiste watervallen van Panama bezoeken. Ook een nighthike met gids behoort tot de opties, de eigenaar gaat gratis mee op stap en laat je van alles, zoals schorpioenen, vogelspinnen en kikkers zien. 

Deze lodge was echt een van de hoogtepunten van Panama voor ons!

Luiaards spotten in Panama

Duiken in Coiba nationaal park

Coiba National Park ligt in de Golf van Chiriquí en is een “marine reserve”, wat bestaat uit 38 eilanden, waaronder het eiland Coiba, en de zee rond de eilanden. Het totale reservaat bestaat uit bijna 450.000 hectare aan land- en zeeoppervlak. In 2005 werd Coiba nationaal park uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en wordt vaak de nieuwe Galapagos genoemd.  

In de wateren rondom de vele eilanden kan je heel prachtig duiken. Veel koraal is er niet te vinden is deze wateren, maar grote roofvissen des te meer. Je kunt hier tijdens het duiken zwartpuntrifhaaien, stierhaaien en walvishaaien vinden. Ook zwemmen er grote scholen tonijnen en zie je overal papegaaivissen en kogelvissen. 

Tussen de verschillende duiken door bezoek je verschillende eilanden, waarop je luncht en op zoek kan naar Amerikaanse krokodillen. Met wat geluk zie je pelikanen, geelvleugelara’s, luiaarden en brulapen. 

Je kunt hier ook snorkeltours maken en overnachten op het grootste eiland Coiba. Beide activiteiten staan hoog aangeschreven, maar daar hebben wij geen ervaring mee!

Je komt in Coiba nationaal park vanuit het eerder genoemde Santa Catalina. Het duurt ongeveer een uur met de boot om in het nationale park te komen. Toegang tot het park kost 20$ per persoon. Snorkeltours kosten rond de 70$ en duiken tussen de 150$ en 170$ voor drie duiken (alle zonder de permit van 20$). 

Amerikaanse krokodil in Coiba nationaal park, Santa Catalina

Panamastad

De op een na laatste van de 7 hoogtepunten van Panama is ongetwijfeld de hoofdstad Panamastad. De metropool met ruim 1 miljoen inwoners mag je absoluut niet overslaan tijdens je reis door Panama. Panamastad ligt vrij centraal in het land aan de grote oceaan. Bij de stad ligt begint het bekende Panamakanaal. In tegenstelling tot veel steden in Midden-Amerika is een bezoek aan deze stad het meer dan waard. Zo heb je er de koloniale wijk Casco Viejo met de vele hippe barretjes en restaurants, de oude ruine stad Panama Viejo en de beroemde vismarkt waar je ceviche kunt eten.

Als je deze stad bezoekt merk je dat de natuur nooit ver weg is. Zo vliegen er geelvoorhoofdamazones door de stad, zie je pelikanen en fregatvogels. Mocht je nog verder de natuur in willen, dan kan je naar het parque metropolitano of reis zo’n 30 minuten en ontdekt het prachtige Soberania nationaal park.

Extra leuk is dat je in Panamastad voor rond de 70$ in een prachtig 4* hotel met rooftoppool kan overnachten. Zo verbleven wij in het Best Western Zen hotel voor 70$. 

Casco Viejo in Panamastad

Dit waren onze hoogtepunten van Panama. Mochten jullie een van deze hoogtepunten van Panama bezoeken of ondernemen, dan horen wij dat natuurlijk graag. Je kan altijd contact met ons opnemen via ons contactformulier of via Instagram!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het