Luiaards spotten in Panama

De 3 verschillende luiaards spotten in Panama

Table of Contents

Luiaards spotten in Panama

Luiaards zijn in de boomlevende zoogdieren die voorkomen in Midden– en Zuid-Amerika. Luiaards zijn nauwverwant aan miereneters en gordeldieren. Luiaards staan bekend om hoe sloom ze zijn en de grappige poses die ze vaak aannemen als ze in de boom hangen. Er zijn nog zes verschillende soorten luiaards in het wild te vinden, verdeeld over twee families: de familie van de tweevingerige- en die van de drievingerige luiaards. De familie van de tweevingerige luiaard bestaat nog uit twee soorten, terwijl die van de drievingerige luiaard er nog vier telt. 

Het verschil tussen de twee families is duidelijk te zien, want de tweevingerige luiaard heeft slechts twee nagels aan één voorpoot, terwijl de drievingerige er drie heeft. Een ander duidelijk verschil tussen de tweevingerige en drievingerige luiaard zie je in het gezicht van de dieren. De drievingerige luiaard heeft namelijk vanuit zijn ogen een donkere streep over zijn wang lopen, deze streep hebben tweevingerige luiaards niet. 

Drievingerige luiaards zijn 100% vegetarisch en eten alleen bladeren van een aantal bomen. Verder zijn ze (als ze actief zijn) overdag actief en komen ze slechts één keer per week naar beneden om hun behoeftes te doen. Hun vacht lijkt vaak groen door de hoeveelheid algen die leeft op de dieren. 

Tweevingerige luiaards zijn niet 100% vegetarisch, zij eten namelijk ook insecten, kleine gewervelden en zelfs aas. Waar drievingerige luiaards nog over de grond kunnen bewegen (als gaat het heel traag), kunnen tweevingerige luiaards hun eigen gewicht niet van de grond krijgen en dus ook niet over de grond voortbewegen. Verder zijn tweevingerige luiaards voornamelijk ’s nachts actief. 

In Panama kun je zowel tweevingerige- als drievingerige luiaards vinden. In totaal leven er drie van de zes nog bestaande soorten luiaards in Panama. Dit zijn de Hoffmannluiaard, de kapucijnluiaard en de ernstige bedreigde Escudo-eilandluiaard. 

een van de prachtige stranden van Bocas del Toro
Bocas del Toro, één van de beste plekken om luiaards te spotten in Panama

De Hoffmannluiaard

De Hoffmannluiaard is één van de twee soorten tweevingerige luiaards en de enige tweevingerige luiaard die in Panama voorkomt. De Hoffmannluiaard leeft in twee gescheide populaties in Midden- en Zuid-Amerika. De eerste populatie leeft in het westen van Brazilië, het noorden van Bolivia en het oosten van Peru. De tweede populatie leeft van het oosten van Honduras tot aan het noordwesten van Ecuador. Beide populaties worden gescheiden door het Andesgebergte. Het gaat gelukkig goed met de Hoffmannluiaard en deze wordt door het IUCN geclassificeerd als veilig. 

Volwassen dieren worden tussen de 54 en 72cm van kop tot kont en wegen dan tussen de 2 en 9 kilogram. Gemiddeld genomen worden de vrouwtjes groter dan de mannetjes. De luiaards zijn strikt solitair en je ziet ze dus niet bij elkaar behalve als ze gaan paren of als het een moeder met jong is. De dieren zijn op de meeste plekken van hun leefgebied ’s nachts actief. 

De Hoffmannluiaard is één van de luiaards die leven in Panama en wordt hier gelukkig meer dan regelmatig gespot. Panama is samen met Costa Rica de beste plek om naartoe te gaan als je de Hoffmannluiaard wilt zien. De Hoffmann luiaards spotten in Panama kan het allerbeste in het nationale park Soberania. Daarnaast worden ze ook regelmatig gezien in het Parque metropolitano, in de wouden rond El valle de Anton, de jungles van Boquete en op de eilanden van de Bocas del Toro archipel. Ze worden dus het meest gespot bij de mooiste bestemmingen van Panama!

Hoffmannluiaard in een boom, wildlife top 10 van Panama

De kapucijnluiaard

De kapucijnluiaard is een van de twee drievingerige luiaards die leeft in Panama. De kapucijnluiaard is de meest voorkomende drievingerige luiaard en leeft van het noorden van Honduras tot en met het Amazonegebied. Hij leeft niet in Suriname en de Guyanas, daar leeft de “drievingerige luiaard” (een van de andere vier soorten drievingerige luiaards). 

De kapucijnluiaard wordt zo’n 40-80cm groot en weegt tussen de 2,5 en de 6,5 kilogram. De dieren kunnen lopen en zelfs zwemmen, maar worden bijna altijd hoog in de boom gespot. Hier doen ze zich tegoed aan de meest verse blaadjes. De luiaards slapen zo’n 15-18 uur per dag, verdeelt over meerdere dutjes. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is goed te zien aan de zwarte vlek die mannelijke dieren op hun rug hebben. 

De kapucijnluiaard leeft in veel verschillende typen regenwoud, maar doorgaans niet hoger dan 1200 meter. Dit verklaart waarom de kapucijnluiaard eigenlijk op dezelfde plekken als de Hoffmannluiaard goed te vinden is, maar in Boquete niet vaak gespot wordt. De beste plekken om kapucijnluiaards te spotten in Panama zijn weer het nationale park Soberania, maar ook de Bocas del Toro archipel is een perfecte plek om de kapucijnluiaard te spotten in Panama. Daarnaast worden ze ook geregeld gespot rond El valle de Anton. 

Kapucijnluiaard hoog in de boom

De Escudo-eilandluiaard

De derde luiaard die je kunt spotten in Panama is de Escudo-eilandluiaard. De Escudo-eilandluiaard is een bijzondere drievingerige luiaard die alleen in Panama te vinden is. De luiaard lijkt heel erg op de kapucijnluiaard, maar is een heel stuk kleiner. De dieren worden zo’n 50cm en wegen slechts 2,5-3,5 kilogram. 

De dieren worden door het IUCN geclassificeerd als kritiek bedreigd, de totale populatie wordt op minder dan 100 dieren geschat. De dieren leven op het eiland Isla Escudo de Veraguas, in de Caribische zee. Het eiland is slechts 4.3km2 groot en de meeste dieren zijn te vinden in de rode mangroves rond het eiland. 

Het eiland is te bezoeken, maar door de afgelegen ligging, komen hier zelden toeristen. De beste optie is om vanuit Chiriqui grande een boot te nemen. De boottocht kan best heftig zijn en duurt zo’n drie uur. Mocht je naar het prachtige eiland toe gaan, dan is de kans dat je ook deze luiaardsoort ziet heel groot en kan je dus in één vakantie drie van de zes soorten afstrepen. Vaak wordt een bezoek aan het eiland aangeboden als pakket inclusief eten en een tentovernachting op het eiland. 

Luiaards spotten in Panama. In de opvang bij Summit Rainforest and Golf Resort

Doordat luiaards weinig bewegen en door de algen een goede schutkleur hebben, is luiaards spotten in Panama soms best lastig. Mocht je ze heel graag willen zien raden wij aan om met een gids op stap te gaan. Zij zijn zo goed getraind en weten waar ze vaak zitten, waardoor je kansen om tijdens luiaards spotten in Panama veel groter worden!

Bij de hotels Summit Rainforest & Golf Resort en Gamboa Forest Reserve hebben ze een opvang voor gewonde een weesluiaards. Door een bezoek aan deze faciliteiten te brengen draag je bij aan het behoud van deze prachtige dieren en kan je vaak babyluiaards zien!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het