Een van de drie watervallen bij los tres cascadas, de natuur in Panama

5x wat te doen in Boquete!

Table of Contents

Boquete

Boquete is een bergdorp in het westen van Panama. Het dorp ligt op zo’n 1200 meter boven zeeniveau en is daarom een stuk koeler dan grote delen van het land. Het dorp heeft zo’n 20.000 inwoners en wordt alle kanten omringd door het nevelwoud en koffieplantages. De meeste toeristen reizen dan ook af naar Boquete om het nevelwoud en de goede koffie te ontdekken. 

Wildlife in Boquete

De omgeving van Boquete is prachtig en overal buiten het dorp vind je oneindige nevelwouden en plantages. Als je op zoek bent naar zoogdieren, dan is Boquete echter niet de beste plek van Panama en kan je beter plekken als Soberania nationaal park of Darién bezoeken. De meeste dieren, zoals luiaards, agouti’s neusberen, kapucijnapen en brulapen, leven hier wel. Maar laten zich gewoon niet vaak zien.

Waar Boquete zich wel heel erg goed voor leent, is voor het spotten van vogels. In Boquete zijn bijna 300 verschillende soorten vogels waargenomen waaronder de smaragdarassari, de zwavelborsttoekan en de geelvoorhoofdamazone.
De echte ster van de vogels in de Boquete is ongetwijfeld de quetzal.  De quetzal is een prachtige vogel uit de familie van de trogons. Deze vogel is te alleen te vinden in de hoger gelegen nevelwouden van Midden-Amerika. De vogel is het beste te vinden tijdens de paartijd van februari tot en met april. 

Roodstaartboomeekhoorn in Boquete

Wat te doen in Boquete

De meeste toeristen die naar Boquete komen, komen hier niet om stil te zitten. Alle bekende activiteiten hier zijn typische outdoor activiteiten en vragen vaak wat inspanning. 

Ga hiken in de bergen rond Boquete

DE activiteit in Boquete is het hiken van één of meerdere van de bekende trails. De drie bekendste hikes in de buurt van Boquete zijn de “los tres cascadas”, de “pipeline trail” en “sendero los quetzales”. Geen van deze wandelingen beginnen in Boquete zelf, je zal dus een taxi of de bus moeten nemen om bij de beginpunten te komen. De wandelingen zijn gelukkig zo bekend dat iedereen weet waar je heen wilt.

Los tres cascadas is een wandeling van 3.4km heen en terug waarbij je, zoals de naam zegt, drie prachtige watervallen tegenkomt. Het pad ligt op privé terrein dus je moet betalen om de wandeling te kunnen lopen. Het kost 8$ per persoon, maar je krijgt hier goed onderhouden paden voor terug. De hike is niet heel uitdagend en samen met de watervallen maakt dat dit de populairste wandeling van Boquete is.  Ga ’s ochtends vroeg of aan het eind van dag op pad, zodat je de minste mensen om je heen hebt en het meest van de vogels kunt genieten. 

Een van de drie watervallen bij los tres cascadas, de natuur in Panama

De pipeline trail (niet te verwarren met de pipeline road in Soberania nationaal park) is een relatief eenvoudige wandeling in het nevelwoud rond Boquete.  In 1-1,5 uur loop je vals plat richting een waterval (deze was niet toegankelijk toen wij er waren). Vervolgens loop je dezelfde weg weer terug. Onderweg kom je veel leuke bruggetjes en een 1400 jaar oude boom tegen. Het laatste deel van de wandeling is quetzal leefgebied, dus houd je ogen hier goed open. Aan het begin van de wandeling staat een hutje, waar je 3$ per persoon moet betalen. 

Een van de bruggetjes op de pipeline trail

De Sendero los quetzales wordt door vele geroemd als de mooiste wandelroute van Panama en misschien wel van heel Midden-Amerika. Het is wandeling van bijna 10 kilometer tussen Boquete en Cerro Punta. Je kan het pad twee kanten op lopen (Cerro Punta ligt veel hoger, dus van Cerro Punta naar Boquete is iets makkelijker). De wandeling brengt je langs de Baru vulkaan en gaat grotendeels door het Baru Volcano national park. Zoals de naam al doet vermoeden is dit pad uitstekend om de beroemde quetzal te spotten (met name in de maanden februari tot en met april). De enkele rit van bijna 10km duurt tussen de 4 en 7 uur. 

Zoek in Boquete naar vogels met een professionele gids

Als je door Panama loopt, zal het je opvallen dat je veel vogels hoort, maar er eigenlijk maar weinig goed ziet. Gelukkig is er een uitkomst, namelijk een professionele gids. Zo gingen wij met Terry van Coffeeadventures op birdwhatching tour. Mede door het aanstekelijke enthousiasme van Terry werd deze ochtend het hoogtepunt van ons verblijf in Boquete. Dankzij Terry zagen we Hofmanns parkieten, smaragdarassari’s, verschillende soorten spechten en nog veel meer gave vogels.

Vogels spotten duurt meestal een uur of vier en kost zo’n 70$ per persoon. 

Bereik de top van Baru vulkaan

Vulkaan Baru is de enige vulkaan in Panama en met bijna 3500 meter ook gelijk het hoogste punt van Panama. De hele vulkaan ligt in het Volcán Barú Nationaal Park. Het bereiken van de top van de vulkaan is voor veel mensen de reden om naar Boquete af te reizen. De top van de vulkaan kan je op twee manieren bereiken. De eerste is te voet en de tweede is per 4×4 voertuig. 

Als je ervoor kiest om de tocht te voet af te leggen, staat een klim van 13,5 km die zo’n 6 uur duurt op het programma. Het mooiste is om deze tocht in het donker af te leggen, zodat je de zon op kan zien komen vanaf de vulkaan. De wandeling is pittig, steil en heeft een onregelmatige ondergrond. Als je geluk hebt en er is geen bewolking, dan kan je vanaf de top zowel de Stille oceaan als de Caribische zee zien. Als het licht is en je weer voldoende uitgerust bent begint de terugreis van nog eens 13,5km. 

Is de tocht te voet niks voor jou? Dan is er nog de optie om met een 4×4 naar de top te reizen. Deze rit duurt ongeveer 2 uur en vertrek meestal rond 3.30/4.00 ’s ochtends. Je bent dan rond het middaguur weer terug in Boquete. Je moet er wel wat voor over hebben als je de vulkaan met een 4×4 wilt bezoeken, want het kost zo’n 125$ per persoon. 

De webshop voor backpackers

koffietour

Buiten de prachtige nevelwouden staat Boquete nog bekend om een ander ding. In Boquete groeit namelijk de duurste koffie ter wereld, Panamese Geisha koffie. Een oorspronkelijk Ethiopische koffie, die via Costa Rica in Panama beland is. Het klimaat van Boquete is uiterst geschikt om koffie te verbouwen en dat wordt dan ook op grote schaal gedaan. Overal in de stad kan je de bekende koffie drinken en worden tours aangeboden waarbij je zelf gaat kijken op een van de vele plantages. Je leert hier alles over het hele proces van plant tot aan de koffie. Uiteindelijk mag je natuurlijk ook zelf wat koffie proberen!

wilde ananas

Activiteiten boven de boomtoppen

Ben je op zoek naar adrenaline activiteiten? Dan kan je het beste terecht bij treetrek Boquete. Hier heb je twee activiteiten voor mensen zonder hoogtevrees. De eerste is de “hanging bridges” tour. Deze tour bestaat uit een wandeling van 4,5 km waarbij je door middel van zes hangende bruggen “over” de jungle heen loopt. Hiermee krijg je een geweldige uitzicht over het nevelwoud.  Zin in meer actie? Overweeg dan de canopy tour, een zipline tour met verschillende stukken die samen 4,5km lang zijn!

Hanging bridges tour, boquete

Hotels en restaurants

Zo toeristisch als Boquete is, zal het ook niemand verbazen dat er meer dan genoeg hotels, hostels en restaurants te vinden zijn in en rond het dorp. Houdt er wel rekening mee dat de prijzen in Boquete een stuk hoger liggen dan in de rest van Panama. Waar je in Panamastad een prachtig hotel hebt voor 70$ per nacht, krijg je daar hier vaak een kleine kamer met gedeelde badkamer voor. Ook de prijzen van de restaurants liggen een stuk hoger, maar het eten is hier wel heel erg goed!

Hoe kom je in Boquete

Boquete ligt op ongeveer één uur met de bus vanaf Davíd. Voor een paar dollar pak je deze bus op het grote busstation in Davíd. Davíd is na Panamastad de grootste stad van het land en is vanuit alle uithoeken van Panama te bereiken. Vanuit Panamastad neem je de bus in Albrook, die je in ongeveer zes uur naar Davíd brengt. Vanuit Almirante (Bocas del Toro) duurt het een kleine vijf uur om in Davíd te komen. 

Klik hier voor goedkope vluchten naar Panama City

Boquete van boven

Beste reistijd

De beste tijd van het jaar om Boquete te bezoeken is tijdens de droge periode. Deze begint meestal halverwege December en loopt tot en met maart. Houdt er wel rekening mee dat Boquete heel populair is bij zowel binnenlandse- als buitenlandse toeristen en rond de feestdagen heel druk kan zijn. Er zijn genoeg activiteiten dus veel mensen zal je hier niet tegen komen, maar hotels zitten snel vol! Mocht je de prachtige quetzal willen zien, reis dan tussen februari en april naar Boquete!

Ook tijdens het regenseizoen is Boquete goed te bezoeken, al heb je dan wel meer kans op heftige buien dan in het drogeseizoen!

vrouwelijke suikervogel

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het