Een suikervogel in El valle de Anton

El valle de Anton: watervallen en wildlife

Table of Contents

El valle de Anton

El valle de Anton, ook wel El valle of Antons valley genoemd, is een dorpje in een kratervallei in Panama. De krater ligt op zo’n 130 km van Panamastad. Het dorp met zo’n 8.000 inwoners ligt volledig in de krater van een inactieve vulkaan. Het dorp is hiermee het grootste dorp in een krater van de wereld. 

El valle de Anton ligt op 588m boven zeeniveau, dus een stuk hoger dan Panamastad. Hierdoor voelt het altijd wat koeler aan dan in de hoofdstad. In het dorp hangt een fijne relaxte sfeer, met overal groen en restaurants met heerlijke eten.  El valle de Anton is een ideale bestemming voor wandel- en natuurliefhebbers en de redenen daarvoor vind je hieronder!

Wildlife

In El valle de Anton vind je veel van de dieren die je ook op andere plekken kan vinden in Panama, zoals luiaards, eekhoorns en agoeti’s. In vergelijking met andere plekken in Panama zoals het Soberania Nationaal Park en de regenwouden van Boquete zie je hier niet veel zoogdieren. 

Gelukkig leven er in en rond de vallei wel meer dan 350 verschillende soorten vogels, waarvan de meeste er te vinden zijn tussen oktober en maart. Je vindt hier onder andere verschillende soorten amazonepapegaaien, parkieten, toekans en heel veel kolibries. In grote bloeiende bomen zie je soms wel 5 tot 10 verschillende soorten vogels zitten. 

In het dorp zelf zijn veel goed onderhouden tuinen te vinden, met veel bloeiende planten. Ideaal om vogels te gaan spotten. Daarnaast zijn er veel beschermde gebieden in de bergen rond de vallei waarin je veel vogels kan spotten (en met veel geluk en goed speurwerk vind je ook luiaards).

In El valle vind je ook nog behoorlijk wat reptielen zoals groene leguanen en Jezushagedissen. Net als in grote delen van Panama zijn er ook veel kikkers te vinden, helaas zijn deze voornamelijk ’s nachts actief.
El valle de Anton staat bekend om de Bonte klompvoetkikker, deze kikker is hier helaas door een schimmelinfectie echter niet meer in het wild te vinden. De dieren zijn wel in gevangenschap te zien, maar daarvoor moet je in Panamastad zijn!

Wild spotten kan in Panama best een uitdaging zijn, daarom is het raadzaam om af en toe een excursie te boeken. Als je op pad gaat met een ervaren gids zie je vaak veel meer dan wanneer je alleen gaat.

Hiken

In en rond El valle de Anton kan je aantal mooie, uitdagende wandelingen maken. Als je op de top van deze wandelingen uitkomt heb je vaak (als de wolken niet in de weg zitten) een prachtig uitzicht over de hele vallei. 

De eerste en bekendste wandeling is de beklimming van de “la india dormida” oftewel de slapende Indiaanse. In 45 minuten tot één uur loop je naar de top en sta je op de neus van de slapende vrouw. Het is een steile klim, die bij regen ook wat glibberig is. 

Als het helder is en er weinig wolken zijn, dan kijk je vanaf de top zo de vallei in. Een geweldig uitzicht. Ook als het niet helder is, is het uitzicht heel gaaf. Je zit dan midden in de wolken en ziet overal wit. Terug kan je via dezelfde weg, of je kan doorlopen en er een rondje van maken. Dan ben je nog zeker 1-1,5 uur aan het lopen, maar krijg je wel een andere terugweg. 

La India dormida, el valle de anton

Een andere hike die je kunt maken is de Cerro Gaital. Deze wandeling wordt gezien als de zwaarste wandeling van Panama. Omdat deze wandelroute veel minder vaak bewandeld wordt, is deze plek beter voor wildlifespotters. Ook als je dus niet de hele route wandelt is er (als je voor wilde dieren komt) genoeg te beleven op deze route. Mocht je het wel tot de top redden, dan heb je op een heldere dag kans om zowel de grote oceaan als de Caribische zee te zien! Het bereiken van de top duurt zo’n drie uur. 

De derde en laatste bekende wandeling vanuit El valle de Anton is de Cerro Cara Iguana. De makkelijkste maar ook minst bekende wandeling van de vallei, het grootste gedeelte van dit pad is een onverharde weg, wat wandelen hier makkelijker maakt. In ongeveer 1,5 uur loop je naar de top. Houd je ogen goed open, want in de bomen langs het pad heb je een grote kans om luiaards te spotten. 

Uitzicht over El valle de Anton

Watervallen

In en rond El valle de Anton zijn behoorlijk wat watervallen te vinden. Zo kom je er al drie tegen als je naar de top van “la india dormida” wandelt. Dit zijn geen grote watervallen, maar een fijne aanvulling op de wandeling. 

De grootste waterval is de Chorro El Macho, de grootste waterval in de regio met een drop van 35 meter. De waterval ligt op zo’n 30 minuten wandelen vanaf het centrum van El valle de Anton. Naast een wandeling rond de waterval is er ook een natuurlijk zwembad waarin je kunt zwemmen. Andere watervallen die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn de Chorro Las Mosas, een serie van kleinere watervallen waar je tijdens een wandeling van ruim 30 minuten langs kan lopen. Ook bij deze watervallen is een natuurlijk zwembad te vinden waarin je kan zwemmen!

Naast de eerder genoemde activiteiten is er nog meer wat je kunt doen in El valle de Anton zo zijn er hotsprings, is er een slangenopvang en een “dierentuin”. Mocht je niet lang hebben in El vall de Anton, dan zouden wij aanraden om deze plekken over te slaan. 

Hoe kom je in El valle de Anton?

De makkelijkste manier om naar El valle de Anton te reizen is vanaf Albrook station (Panamastad). Er gaat vanaf hier een rechtstreekse bus, die je voor iets meer dan 4$ naar El Valle brengt. De busrit duurt ongeveer twee uur. 

Mocht je niet vanuit Panamastad reizen, dan kan je in Las Uvas of Penonome de bus naar El valle de Anton nemen. Vanuit Penonome duurt het ongeveer één uur voordat je er bent, vanuit Las Uvas ruim een half uur. 

Jezus hagedis in El valle de anton

Overnachten en eten in El valle

In El valle de Anton zijn er accommodaties te vinden in elke prijsklasse. Zo slaap je voor 10$ per persoon in het Bodhi hostel, of voor 105$ per nacht in de Golden Frog inn. Wij sliepen tijdens ons verblijf in Valle de Luna, een homestay-achtige accommodatie met een heerlijke rustige tuin. 

In El valle vind je heel veel restaurants, de meeste hiervan zijn Italiaanse restaurants met hele lekkere pizza en pasta. Daarnaast zijn er een aantal supermarkten en bakkerijtjes te vinden. 

De webshop voor backpackers

Leuk dat je onze blog over El valle de Anton gelezen hebt. Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen of opmerkingen hebben, dan kan je contact opnemen via ons contactformulier of via ons Instagramaccount!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.