Een Indische neushoorn in het water

5 unieke wildlife-ervaringen in Azië

Table of Contents

5 unieke wildlife-ervaringen in Azië

Ben jij van plan om binnenkort naar Azië te reizen? Op zoek naar unieke wildlife-ervaringen in Azië? Dan is dit artikel helemaal perfect voor jou. Dit artikel is een samenwerking van meerdere reisbloggers en laten je zien wat voor gave en unieke wildlife-ervaringen in Azië te beleven zijn. 

Wandelen tussen de Indische neushoorns

Als je afreist naar het Aziatische Nepal, dan mag je een bezoek aan Chitwan Nationaal park zeker niet overslaan. Het dorp Sauraha is de toegangspoort tot dit bijna 2000 km2 grote beschermde natuurgebied. Een diersoort die bijna niet meer op deze planeet geweest was, de Indische neushoorn, doet het hier uitstekend en is dus veel te spotten. Op de dag dat we aankwamen in Sauraha vertrokken we alleen voor een korte wandeling tijdens de zonsondergang naar het bezoekerscentrum van het nationale park.

Terwijl we hier lopen en genieten van de vele tropische vogels om ons heen, wijst de gids richting het water. We kijken op en tot onze grote verbazing zien we daar een Indische neushoorn. Een bedreigde diersoort waarvan er in de jaren ’60 nog minder dan 100 van in leven waren, ligt te relaxen in een rivier. We blijven op gepaste afstand en op dit manier laat de neushoorn het ons toe om een hele tijd met onze mond open te kijken. Na een kwartiertje gekeken te hebben lopen we verder en tijdens deze wandeling van ongeveer 1,5 uur zien we nog twee Indische neushoorns.

We zijn nog niet eens in het nationale park geweest, maar hebben ons doel, het spotten van de Indische neushoorn, nu al behaald. Echt een ervaring voor op deze lijst met uniek wildlife-ervaringen in Azië. Benieuwd wat we meer tegenkwamen? Lees de volledige blog over Chitwan Nationaal park hier!

Indische neushoorn in Chitwan nationaal park

Sumatraanse orang-oetans spotten in het Gunung Leuser Nationaal Park

De orang-oetan een charismatisch dier dat, onderverdeeld in drie soorten, voorkomt in Maleisië en Indonesië. Voor veel natuurliefhebbers is het spotten van deze mensaap een droom. Deze droom ging voor ons in 2018 in vervulling. Wij reisden af naar Bukit Lawang op Sumatra om de Sumatraanse orang-oetan te gaan spotten. Vanuit het kleine (toeristische) Bukit Lawang worden jungletrekkings in het Gunung Leuser nationaal park aangeboden. 

Doordat er vroeger een orang-oetan rehabilitatie centrum gezeten heeft in dit dorp zijn er in de buurt veel orang-oetans te vinden. We kozen voor een driedaagse trekking, zodat we wat verder van de massa af zouden komen. 

De dag dat we vertrokken stonden we al vrij snel oog in oog met de eerste Sumatraanse orang-oetans. Een moeder met een kleine baby. Helaas werd het unieke gevoel al snel weggenomen door toeristen die het nodig vonden om deze prachtige dieren te voeren. Doordat ze erg verwant zijn aan ons, kunnen deze dieren ziek worden van virussen die wij bij ons hebben. Zeker voor zo’n kleintje kan dit snel fataal worden. 

Gelukkig vertrokken wel snel dieper de jungle in. Hier spotten we in de komende dagen nog meerdere orang-oetans, die in tegenstelling tot de aap tussen alle mensen natuurlijk gedrag vertoonde. Eindelijk hadden we die unieke wildlife-ervaring in Azië te pakken. Het spotten van deze mensapen midden in de jungle was een ervaring om sprakeloos van te worden. Het was geweldig. 

Een Close-up van een Sumatraanse orang-oetan

Een bezoek aan de reuzenpanda's in de Panda Base

Als je in Chengu China aankomt dan kun je er niet om heen, ze hebben hier iets met panda’s. In de stad hangt een reuzenpanda aan één van de gebouwen en elke winkel puilt uit van panda souvenirtjes.

Maar het leukste wat je hier kunt doen is een dag doorbrengen in de Research Base of Giant Panda Breeding. Ga vooral vroeg op pad, want de panda´s worden ’s ochtends gevoerd en zijn dan het meest actief. De rest van de dag zijn ze heel energie efficiënt en slapen ze voornamelijk.

De grotere panda’s zitten voornamelijk rustig te eten, maar de jongere panda’s gaan op ontdekkingstocht door hun verblijf. Sommige zitten met hun broertje of zusje in het verblijf en die spelen dan lekker samen. Ze klimmen in bomen en vallen er weer uit, liggen lekker met elkaar te stoeien of zijn gewoon heel nieuwsgierig naar alle bezoekers.

Hoewel de grote panda´s al erg schattig zijn moet het beste nog komen: baby panda’s! Het doel van de Research Base is om te populatie panda’s te vergroten. En dus fokken ze hier panda’s. Je kunt hier zelfs als pandaknuffelaar aan de slag. De kleine panda’s kunnen nog niet heel veel, maar als er eentje wordt opgetild voor onderzoek door de verzorger kun je alle toeschouwers tegelijkertijd awww horen zuchten.

Naast de reuzenpanda’s is er ook een deel toegewijd aan de rode panda. Hoewel die ook wel schattig zijn halen ze het niet bij de ‘echte’ panda. Ook hier kun je de dieren het beste zien rond voedertijd. Ze hebben een groot territorium en houden van verstoppen.

Leuk weetje, de panda´s in Ouwehands dierenpark komen hier vandaan!

Deze unieke wildlife-ervaring met in Azië werd beleefd door Rieneke van www.bootsandsunshine.com

Panda in Chengdu Research Base, een unieke wildlife-ervaring in Azië

Zwemmen met walvishaaien in de Filipijnen

Zwemmen met walvishaaien was iets waar ik al jaren van droomde, zwemmen in die grote oneindige oceaan, samen met één of meerdere imposante walvishaaien. Dat leek mij nou echt geweldig! In 2017 was het eindelijk zo ver. Tijdens een rondreis door Azië eindigde ik mijn reis in de Filipijnen. Een van de bekende hotspots ter wereld om met walvishaaien te zwemmen. Maar werd deze droom ook daadwerkelijk een droom ervaring?

Online vond ik verschillende locaties waar je met walvishaaien kon zwemmen. Wat mij opviel waren de enorme prijsverschillen. Bij de ene locatie betaal je maar € 45,- terwijl je een stuk verder op makkelijk € 500,- kwijt kon zijn. Als net afgestudeerde low budget backpacker was de keuze dan ook snel gemaakt. Ik koos voor Oslob, puur vanwege de goedkope prijzen. Verder heb ik niet echt onderzoek gedaan. Helaas, daar heb ik van geleerd.

De walvishaaien die waren absoluut super imposant, wat een dieren! Ik heb vijf walvishaaien gezien van tot wel twaalf meter lang. Wat gaaf en wat heb ik mezelf klein gevoeld, heel klein. Ik was geen moment bang. De walvishaai is een grote vriendelijke reus die alleen plankton eet en verder geen bedreiging is voor het andere leven in de oceanen of voor de mensheid.

Maar was het snorkelen met walvishaaien nou een droomervaring? Nee absoluut niet en ik raad het dan ook iedereen af om in Oslob met walvishaaien te gaan snorkelen. De reden dat ik vijf walvishaaien heb kunnen zien is omdat Oslob een gebied is waar de walvishaaien worden gevoerd. Door het voeren van de beesten worden ze uit hun natuurlijke migratie gehaald en vormt de mensheid een bedreiging voor de walvishaaien. Sterker nog, het toerisme is de grootste bedreiging voor de met uitsterven bedreigde walvishaaien.

Naast dat de walvishaaien gevoerd worden is het er ook nog eens mega druk. Niet overdreven. Ik denk dat er wel 50 boten op een kluitje voor de kust lagen, dik duizend toeristen lagen op dit kleine stukje in het water. Er was geen ruimte om te zwemmen, geen ruimte om te zwemmen in een oceaan, dat is toch niet in te denken.

De reden dat ze op plaatsen als Oslob walvishaaien voeren is vrij eenvoudig. Voor het geld. De meeste toeristen betalen het liefst net als ik vijf jaar gelden € 45,- in plaats van tien keer zo veel voor een activiteit. 

Zwemmen met walvishaaien is zeker wel mogelijk, en kan ook zeker een droom blijven. Mocht ik ooit nog in de buurt komen wil ik zeker voor een tweede kans gaan. Maar dan verdiep ik mezelf goed in de mogelijkheden en wil ik ergens naar toe waar ik zeker van weet dat ze de walvissen in hun natuurlijke habitat laten.

Lees hier meer over hoe je verantwoord kunt genieten van wildlife!

Walvishaai in Oslob

Oog in oog met de neusaap in Maleisisch Borneo

Het schiereiland Borneo – onderdeel van Maleisië, Indonesië en Brunei – is een van de meest diverse gebieden ter wereld. Borneo is het op één na grootse eiland ter wereld en de biodiversiteit is enorm. Van unieke planten tot diersoorten die nergens anders leven, als natuurliefhebber kom je hier zeker aan je trekken. Veel mensen denken bij Borneo aan de orang-oetang, maar er is nog bijzondere aapsoort. 

Tijdens een reis op Sabah, het noordelijkste deel van Maleisische Borneo kwam ik oog in oog met de neusaap. Deze aap heeft meerdere namen namelijk de probiscus aap, maar de lokale bevolking noemt hem Orang Belanda, of “Dutch monkey”. Toen de Nederlanders hier vroeger kwamen vonden de Maleisiërs dat ze een erg grote neus hebben, net zoals de neusaap heeft. Mannetjes hebben een dikke platte neus die wel 17 cm lang kan worden! Met een boot varen we net voor zonsondergang door het Bako National Park. 

En ja hoor, al snel zien we een groepje neusapen in de bomen! De grote apen blijven rustig knabbelen aan hun eten terwijl wij ze kunnen observeren. Stiekem observeren ze ons natuurlijk ook! Na deze bijzondere en unieke wildlife-ervaring in Azië varen we terug.
 
Lees hier meer over “wat te doen in Sabah”!
Unieke wildlife-ervaringen in Azië

Snorkelen met Mantaroggen in

Tijdens onze rondreis van 3 maanden door Azië deden we een 4-daagse boottour bij de Komodo Eilanden in Flores (Indonesië). Hier bezochten we de meest mooie eilanden, zagen we magische zonsopkomsten en zonsondergangen en gingen we snorkelen op unieke locaties. Zo brachten we ook een bezoekje aan Manta Point. Op deze plek kun je met een beetje geluk met mantaroggen snorkelen. Een mantarog is niet zomaar een vis. Deze prachtige dieren kunnen maar liefst 7 meter lang, en 4 meter breed worden! Het was de activiteit waar ik het meeste naar uitkeek tijdens deze waanzinnige boottour. 

Het moment dat we voor het eerst deze gigantische en magische beesten zagen, zal ik nooit meer vergeten. We waren helemaal alleen met ons reisgezelschap van 7 personen. Een groep van zo’n 10 mantaroggen bleven een uur lang om ons heen zwemmen. Dat is wat de ervaring zo bijzonder maakte voor mij. De connectie, en de nieuwsgierigheid van deze prachtige dieren. Ze bleven rondjes om ons heen zwemmen, en kwamen zo ontzettend dichtbij dat je ze zelfs zou kunnen  aanraken! (wat ik overigens natuurlijk niet gedaan heb). 

Het was voor mij een van de mooiste momenten die ik ooit heb meegemaakt tijdens het reizen, en ik heb al behoorlijk wat afgereisd! Wat de ervaring extra bijzonder maakte was het feit dat we alleen met onze groep van 7 personen deze ervaring deelde. Vaak kom je op plekken waar het barst van de toeristen en waar je vervolgens met 100 mensen achter een (manta)rog, zeeschildpad of vis aanzwemt. Doordat we in alle rust konden genieten van deze bijzondere ontmoeting, maakte het extra speciaal. Het is een moment dat me de rest van mijn leven bij zal blijven, en me tot in emoties geroerd heeft.

Lees meer over de reizen van Eefje op Travelaway.

Coibaita, een klein eiland nabij Santa Catalina (coiba nationaal park)
Koningaap - Groepsreizen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er voldoende mogelijkheden voor unieke wildlife-ervaringen in Azië. In Azië is het wel altijd zaak om goed uit te zoeken of de wildlife-ervaring die je zoekt wel een goede ervaring is voor het wilde dier zelf. Op veel plekken wordt namelijk misbruik gemaakt van wilde dieren. Doe dus goed je research en leer van je eigen en andermans fouten!

Wat was jouw gaafste wildlife-ervaring in Azië? Laat een bericht achter!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het