Wildlife top 10 van Spanje
Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om te ontspannen, maar ook één wanneer je de natuur in wilt en wilde dieren wilt spotten.
Zo vind je in Spanje heel veel wilde dieren. Zo leven er meer dan 100 verschillende soorten zoogdieren, ruim 380 soorten vogels, 75 soorten reptielen en 38 verschillende amfibieën. Deze wilde dieren in Spanje zijn vooral te vinden in de 16 verschillende nationale parken en in totaal meer dan 4.000 andere beschermde gebieden. Maar liefst 28% van Spanje is beschermd!
Als je daarbij bedenkt dat je in Spanje soorten uit Europa, zoals de drie grote roofdieren en bekende hoefdieren kan vinden, maar ook Afrikaanse diersoorten zoals de Egyptische mangoeste, de genetkat en gewone kameleon kunt vinden, dan kan je je wel voorstellen dat het geen eenvoudige opgave was om de Wildlife top 10 van Spanje op te stellen.
Toch, om jullie alvast heel enthousiast te maken, hebben wij de Wildlife top 10 van Spanje gemaakt. Verbaas je over welke dieren er in het wild in Spanje te vinden zijn, en lees gelijk waar je ze kunt vinden! En ga komende maanden vooral op zoek naar de Wildlife top 10 van Spanje.
De Iberische lynx
De Iberische lynx (Lynx pardinus), ook wel pardellynx genaamd, is een bedreigde katachtige die endemisch is op het Iberische schiereiland. Een bedreigd dier, dat alleen hier te vinden is moet natuurlijk wel op de Wildlife top 10 van Spanje!
De Iberische lynx is een kenmerkende kat, die met een gewicht van 7-16 kilogram ruim twee keer zo groot is als een huiskat. De pardellynx wordt van kop tot kont zo’n 70-80 centimeter lang en is tussen de 60 en 70 centimeter hoog. De lynx heeft een bruin-gelig vacht, met zwarte stippen en strepen.
De pardellynx heeft een aantal opvallende kenmerken, waardoor je gelijk ziet dat het een lynx is. De poten zijn relatief lang, de staart is heel kort, de dieren hebben bakkebaarden en kwastjes op hun oren. De Iberische lynx lijkt heel erg op de Euraziatische lynx, maar de Iberische lynx is kleiner en heeft meer stippen.
Op dit moment zijn er zo’n 1.000 Iberische lynxen in het wild te vinden. Je zou denken dat als een dier in zulke kleine getallen voorkomt, dat het bij onmogelijk is om deze in het wild te zien. Gelukkig is niks minder waar. Natuurlijk heb je de nodige dosis geluk nodig, maar het is mogelijk. De beste kans heb je dan in Spanje, waar zeker 90% van de Iberische lynxen leeft.
Wanneer je de Iberische lynx wilt spotten, moet je afreizen naar de regio Andalusië, waar je ook geweldig kunt vogelen. In Andalusië zijn twee plekken waar je een goede kans hebt om ze te vinden, in het nationaal park Doñana en het oosten van de Sierra Morena.
De kans dat je deze dieren tegenkomt wanneer je zelf op pad gaat is heel klein, maar wanneer je met een Spaanse gids op stap gaat, is de kans ineens een stuk groter.
De Spaanse keizerarend
Nummer twee op de Wildlife top 10 van Spanje is de Spaanse keizerarend (Aquila adalberti). Een behoorlijk grote roofvogel die alleen in Spanje, Portugal en heel af en toe in Marokko te vinden is. Het dier, dat een spanwijdte van maximaal 2,1m kan bereiken en daarbij 3,5 kilogram weegt, lijkt sterk op de gewone keizerarend. De Spaanse keizerarend is echter net iets donkerder en heeft een kenmerkende witte voorrand bij zowel de boven- als de ondervleugel. Met zijn grootte is de Spaanse keizerarend één van de meest indrukwekkendste wilde dieren in Spanje.
Lange tijd ging het (net als bij veel dieren in Spanje) slecht met de Spaanse keizerarend. Op het dieptepunt in de jaren ’60 waren er nog zo’n 30 paartjes over. In de afgelopen 70 jaar is dat aantal gegroeid naar ruim 800 paartjes in Spanje en 20 in Portugal.
Als je de Spaanse keizerarend in het wild wilt vinden, dan heb je de meeste kans in het Monfragüe nationaal park in de regio Extremadura. Ook in andere bergachtige gebieden in centraal- en zuidwest Spanje leeft de Spaanse keizerarend en kun je deze dus in het wild vinden.
De wipneusadder
In totaal leven er 13 verschillende soorten slangen in Spanje, waarvan er 5 giftig zijn. Natuurlijk moet er één van deze vijf slangen op de Wildlife top 10 van Spanje komen. We hebben gekozen voor de wispneusadder (Vipera latastei), die met het potente gif en de wipneus de harten van menig reptielliefhebber heeft gestolen. Het dier komt alleen voor op het Iberische schiereiland en in het noordwesten van Afrika.
Doordat de populatie in de afgelopen tien jaar met zo’n 30% is afgenomen, is de wipneusadder door het IUCN geclassificeerd als kwetsbaar. Wanneer je de slang ziet, is het niet moeilijk om het te identificeren als adder. Hij heeft namelijk de typische driehoekige kop en een zigzagpatroon over het hele lijf. Om te kunnen concluderen dat het om een wipneusadder gaat, kan je vooral kijken of hij een hoorntje op zijn neus heeft en of de punt van de staart geel is.
De slang is in bijna heel Spanje te vinden, maar wordt niet vaak gezien. Dit heeft vooral te maken met het karakter van de slang. Wanneer deze een mens signaleert maak die zich uit de voeten (ironisch gezien). Mocht je dit wilde dier in Spanje willen vinden, dan is het het handigst om met een lokale gids op stap te gaan.
De gems
De gems is een zoogdier uit de familie Caprinae, oftewel de familie van de geitachtige. De dieren komen voor op het Europese continent en in West-Azië (en zijn geïntroduceerd in Nieuw-Zeeland). Volwassen gemzen zijn tussen de 0,7m en 0,8m hoog en wegen tussen de 25kg en 60kg, waarbij de mannetjes iets groter zijn dan de vrouwtjes. Zowel de mannetjes als vrouwtjes hebben korte gekromde hoorns.
Gemzen leven in de gebergte van Europa en West-Azië en kunnen gevonden worden op hoogtes tot 3600 meter. In de zomer leven de dieren boven de boomgrens, terwijl de dieren in de winter afdalen naar hoogtes rond de 800 meter. Vrouwtjes leven met hun jongen in kleine kuddes tot maximaal 30 dieren. Mocht een moederdier dood gaan, dan nemen de andere vrouwtjes de zorg voor het jong over. Mannetjes leven daarentegen bijna het hele jaar alleen. Alleen tijdens de bronst vind je mannelijke gemzen bij elkaar, dan vechten ze er op los. De bronst speelt zich af in november en begin december.
Over de indeling van de soorten is wat onenigheid. Sommige wetenschappers zeggen dat er twee soorten gemzen in Spanje leven, namelijk de Cantabrische gems en de Pyreneese gems, terwijl andere zeggen dat de Cantabrische gems een ondersoort is van de Pyreneese gems. De namen van de (onder)soorten vertellen ook gelijk waar je ze kunt vinden. Wanneer je op zoek bent naar de Cantabrische gems, dan kun je het beste naar de beschermde natuurgebieden in het Cantabrisch gebergte. Wanneer je op zoek bent naar de Pyreneese gems, dan kan je het beste naar de beschermde natuurgebieden in de Pyreneeën.
Het edelhert
Het Edelhert (Cervus elaphus) is één van de drie soorten herten die in Spanje van nature voorkomen. Edelherten zijn grote herten en zijn op elanden na zelfs de grootste herten van Europa. Het edelhert wordt van kop tot kont tussen de 1,65m en 2,60m, de schofthoogte is maximaal 1,40m. Vrouwelijke dieren wegen met maximaal 150kg een stuk minder dan de mannelijke dieren. Deze kunnen namelijk 250kg wegen. Dit geldt voor het gemiddelde edelhert, de Spaanse edelherten (Cervus elaphus hispanicus) zijn echter wat kleiner.
Edelherten hebben in de zomer een roodbruine vacht, waardoor ze in het Engels “red deer” genoemd worden. Vaak heeft hun vacht in de winter een wat grijzere kleur. Alleen de mannelijke dieren dragen een gewei, welke ze elk jaar afwerpen. Het gewei kan maximaal 90cm groot worden en weegt dan zo’n 10 kg.
Hoewel er grote verschillen per ondersoort zijn, wordt het edelhert op dit moment niet bedreigd in zijn voortbestaan. Het edelhert wordt daarom door het IUCN aangemerkt als niet bedreigd. De wereldwijde populatie groeit zelfs. Edelherten zijn te vinden in bijna heel Europa en delen van westelijk Azië. Daarnaast is het edelhert het enige hert dat van nature voorkomt op het Afrikaanse continent. Ze leven hier in het Atlasgebergte in noordelijk Afrika.
In veel nationale en regionale parken, en andere beschermde gebieden is het edelhert te vinden. Daarnaast zijn ook veel vinden op de private gronden rond de nationale parken (hier wordt veel gejaagd). Tussen de bronsttijd, in september, in het vinden van de edelherten eenvoudiger en vooral spectaculairder. Ga je puur voor de edelherten (omdat je de bronst niet met honderden andere op de Veluwe wilt meemaken), reis dan dus in september.
De gewone kameleon
De gewone kameleon (Chamaeleo chamaeleon) is de enige kameleonsoort die van nature voorkomt op het Europese continent en verdient daarom een plek op de Wildlife top 10 van Spanje. De gewone kameleon heeft het typische uiterlijk van een kameleon en heeft net als de andere kameleons het vermogen om van kleur te veranderen. De kleur varieert doorgaans van geelbruin tot groen tot donkerbruin. Ze worden tussen de 20 en 40 centimeter lang, waarbij de vrouwtjes aanzienlijk groter worden dan de mannetjes.
Wanneer je de gewone kameleon in Spanje in het wild wilt vinden, dan zul je naar het zuiden van Spanje moeten. De dieren leven in de kustregio vanaf Alicante tot aan de grens met Portugal (en vanuit daar nog tot aan Lagos). Ook zijn de dieren lang geleden uitgezet op de Canarische eilanden, dus daar kan je ze ook vinden. Verstandig is om ’s nachts op zoek te gaan naar de dieren. Met een goede zaklamp kan je de reflectie van de ogen dan goed zien. ’s Ochtends zitten ze nog op dezelfde plek, dus kan je terug gaan om ze met licht te bewonderen!
De bruine beer
Bruine beren in Spanje? Ja het is echt waar en deze dieren staan dan ook niet voor niets in onze wildlife top 10 van Spanje. Ooit leefden beren op het volledige Iberische schiereiland, maar dat is allang verleden tijd. Hoewel er nog steeds zeer weinig beren in Spanje leven, is het aantal wel al zeker verdriedubbeld ten opzichte van het absolute dieptepunt in de jaren ’90.
Lange tijd werd er gedacht dat de bruine beer in Spanje een eigen ondersoort was, de Cantabrische bruine beer, nieuw onderzoek heeft echter uitgewezen dat het “slechts” om de Euraziatische bruine beer gaat. De Cantabrische bruine beer (die dus eigenlijk niet bestaat) lijkt sterk op de andere bruine beren in Europa, wel zijn de beren in Spanje kleiner dan op andere delen van het continent. Maar zeg nou zelf, met een maximaal gewicht vaan 200 kilogram en lengte van 2 meter zijn het nog steeds zeer imposante dieren.
Wanneer je beren in Spanje wilt spotten, heb je eigenlijk twee opties: het Cantabrisch gebergte in het Noordwesten van Spanje, of de Pyreneeën in het Noordoosten van Spanje. De meeste beren in Spanje, leven in het Cantabrisch gebergte (zo’n 400 individuen). De vele beschermde gebieden hier zijn de ideale uitvalsbasis om de Cantabrische bruine beer in het wild te vinden.
De dieren zijn hier zeer schuw en veel gebieden zijn niet toegankelijk wanneer je op eigen houtje gaat. Op stap gaan met een gids is daarom essentieel wanneer je de bruine beer in Spanje wilt vinden. Een uitstapje naar deze prachtige uithoek van Spanje is perfect te combineren met een bezoek aan nationaal park Picos de Europa!
De Iberische wolf
De Iberische wolf is een ondersoort van de wolf die, hoe kan het ook anders, alleen voorkomt op het Iberische schiereiland. De Iberische wolf (Canis lupus signatus) is voornamelijk in het noordwesten van Spanje en noorden van Portugal te vinden. De ondersoort heeft volgens het IUCN een kwetsbare status. Ondanks de kwetsbare status zijn er gebieden waar de densiteit van wolven één van de hoogste van Europa is. Het gaat in totaal om tussen de 2.200 en 2.700 Iberische wolven verdeeld over zo’n 350 roedels.
De dieren lijken sterk op de andere wolven in Europa, maar hebben twee kenmerken waarmee ze te onderscheiden zijn. Te eerste hebben witte strepen over de wangen lopen en ten tweede hebben ze zwarte vlekken om de voorpoten. Met maximaal zo’n 35 kilogram zijn het niet de allergrootste wolven.
Mocht je de Iberische wolven in Spanje willen vinden, dan kan je het beste naar het Riaño gebergte gaan. Verder is het verstandig om, net als met zoveel zeldzame dieren in Spanje met een gids op stap te gaan. Met een beetje geluk krijg je het voor elkaar om dan meerdere dieren van de Wildife top 10 van Spanje in één keer te zien!
De Spaanse steenbok
De Spaanse steenbok (Capra pyrenaica), ook wel Iberische steenbok genoemd, is een wilde geitachtige die voorkomt op het Iberische schiereiland.Steenbokken zijn te herkennen aan hun grote gekrulde hoorns met ribbels erin.
De Iberische steenbok heeft het een lange tijd heel erg zwaar gehad, maar door goede conservatieprojecten leven er nu weer zo’n 50.000 volwassen dieren in Spanje en Portugal. De Spaanse steenbok wordt door het IUCN geclassificeerd als niet bedreigd.
Spaanse steenbokken hebben, net als veel andere geitachtigen, relatief korte poten en een gedrongen lijf. De Iberische steenbok wordt zo’n 60-80cm hoog en 120-150cm van kop tot kont. De dieren wegen tussen de 25 en 80 kilogram. De Spaanse steenbok heeft een bruine met zwarte vacht. De dieren hebben een zwarte streep over de rug, daarnaast zijn ook de flanken, de kop, de borst en de poten vaak zwart.
Veruit de meeste Iberische steenbokken zijn te vinden in Spanje. Bijna alle 50.000 Spaanse steenbokken die in het wild te vinden zijn leven namelijk in de Spaanse gebergten. De meeste hiervan zijn te vinden in de gebergten in het zuidwesten van Spanje. Nationale parken waar je de Iberische steenbok hier goed kunt vinden zijn het Sierra Nevada nationaal park, Sierra Grazalema natural park in de buurt van historische stad Ronda en in Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama natural park, waar je de dieren vlakbij de zee kunt zien!
Ook in gebergte in het westen, rond Madrid en in het noorden van Spanje zijn Iberische steenbokken te vinden. In de buurt van Madrid zijn twee beschermde natuurgebieden waar de Spaanse steenbok vaak gespot wordt. Deze twee natuurgebieden zijn het Parque regional de la Cuenca Alta del Manzanares en Parque regional de la Sierra de Gredos.
In de gebergte langs de westkust, de Pyreneën en de gebergte langs de noordkust worden ook geregeld Iberische steenbokken gezien. Een echte hotspot aanwijzen is hier wat lastig. Mocht je echt op zoek zijn naar deze prachtige dieren, dan kan je beter naar de eerder genoemde parken afreizen!
De lammergier
De lammergier (Gypaetus barbatus) is een vogel die het hart van veel vogelaars en natuur liefhebbers sneller laat kloppen. Vandaar ook dat de lammergier de laatste plek op de Wildlife top 10 van Spanje opeist. De lammergier is om een aantal redenen een zeer bijzondere vogel.
Ten eerste omdat het, met een spanwijdte van zo’n 2,3-2,8 meter, de grootste roofvogel van Europa is. Ten tweede omdat de lammergier zeer zeldzaam is in Europa en zelfs op de rand van uitsterven stond. En ten derde omdat de lammergier een heel speciaal dieet heeft. Het dieet van de lammergier bestaat niet, zoals de naam misschien doet vermoeden, uit lammetjes, maar uit botten. Het dier laat botten vaak van grote hoogte vallen, om vervolgens het merg eruit te slurpen. Door zeer zuur maagzuur, is de lammergier zelfs in staat om botten deels te verteren.
Mocht je deze gierachtige willen spotten, dan zijn je kansen in Spanje het beste (in Europa), hier leven namelijk zo’n 1.000 dieren. Dit is best knap als je bedenkt dat het 25 jaar geleden nog maar zo’n 30 dieren waren. Veruit de meeste lammergieren worden gespot in de aragonese pyreneeën, maar worden ook steeds vaker gespot in nationaal park Picos de Europa en beschermde natuurgebieden van de Sistema Central en Sistema Penibetico.
Dit was hem dan, de Wildlife top 10 van Spanje. Een lijst met 10 fantastische wilde dieren, die gewoon in Spanje te vinden zijn. Samenvattend, kan je de meeste dieren van de Wildlife top 10 van Spanje vinden in de beschermde gebieden van het Cantabrisch gebergte, maar eerlijk gezegd heeft zo goed als elk beschermd Spaanse natuurgebied zo haar charme. Wacht niet langer en ga op zoek naar wilde dieren in Spanje!
Welke van de Wildlife top 10 van Spanje zou jij graag in het wild willen spotten?