Een Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden op een klif

De Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden: de 4 beste plekken om ze te vinden

Table of Contents

De Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden

De Orkney-eilanden vormen een archipel die onderdeel is van Schotland. de eilanden liggen net iets ten noorden van het Schotse “vastenland”. De eilandengroep wordt jaarlijks door veel mensen bezocht, en dat is natuurlijk niet zonder reden. De eilanden zijn historisch gezien een hele interessante plek met hun vele overblijfselen uit vergane tijden, daarnaast is er een rijke cultuur en is de natuur zeer divers en fascinerend. 

Natuurliefhebbers komen onder andere voor de vele zeevogels naar de eilanden en dan is er één vogel die bij de meeste mensen het meest populair is: De Atlantische papegaaiduiker. Iedereen wilt deze vogel graag zien tijdens een bezoek aan de Orkney-eilanden, getuige ook de vele souvenirs in de vorm van een papegaaiduiker. De vraag is dan natuurlijk, waar vind je de Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden? Wij hebben de beste plekken om de Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden te spotten op een rijtje gezet!

Atlantische papegaaiduiker bij Castle o'Burrian, Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden

De Atlantische papegaaiduiker in het kort

De Atlantische papegaaiduiker is een stevig gebouwde vogel van ongeveer 30 centimeter hoog. De spanwijdte ligt tussen de 47 en 63 centimeter. Het verenkleed van de papegaaiduiker is zwart met een witte buik en witte wangen. Het meest opvallend aan de papegaaiduiker zijn zijn grote, oranje poten met zwemvliezen, de oranjerode met zwarte snavel en de oranje versiering rond het oog. Hiermee krijgt de papegaaiduiker een prachtig uiterlijk en begrijp je ook gelijk waarom dit dier ooit de naam papegaaiduiker kreeg. 

De papegaaiduiker is grote delen van het jaar in de open zee te vinden. Alleen tijdens het broedseizoen van mei tot en met juli (soms nog iets langer) zijn de vogels aan land te vinden. Dit is dan ook het moment om ze te gaan zoeken. Bijkomend voordeel is dat ze in het broedseizoen ook nog eens veel mooier zijn dan buiten het broedseizoen. 

Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden

Waar vind je de Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden?

De Atlantische papegaaiduiker, die net als op de Shetlandeilanden Tammie Norrie wordt genoemd, is op de Orkney-eilanden in grote getallen aanwezig. Er leven namelijk meer dan 60.000 papegaaiduikers op de Orkney-eilanden. Echter leven er zo’n 59.000 hiervan op het zeer afgelegen en voor toeristen niet te bezoeken Sule Skerry. “Maar waar moet je dan wel zijn om de Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden te vinden” hoor ik je denken. Gelukkig zijn er nog een aantal toegankelijke plekken waar de kans groot is dat je deze charismatische vogel spot. Hieronder vind je de 4 beste plekken om de Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden te spotten. 

Castle o'Burrian

Veruit de beste plek om de Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden te spotten is Castle o’Burrian, een grote rots in de zee slechts enkele meters uit de kust van het eiland Westray. Op de rots zelf leven zo’n 200-300 paartjes, maar gelukkig zijn er ook een aantal papegaaiduikers op de kliffen van het eiland te vinden. Vanaf de kleine parkeerplaats is het slechts een paar honderd meter lopen voordat je bij Castle o’Burrian aankomt. Neem vooral de tijd als je hier bent, vroeg of laat krijg je namelijk de kans om de nieuwsgierige papegaaiduiker van dichtbij te bewonderen. Vergeet ook niet om je verrekijker mee te nemen, zodat je de papegaaiduikers op de rots ook goed kunt bewonderen. 

Papegaaiduikers bij Castle o'Burrian

Brough of Birsay

Een andere plek waar je de Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden kunt vinden is Brough of Birsay. Brough of Birsay is een klein getijde-eiland in noordwesten van Mainland. Op het eiland zijn nog restanten aanwezig van oude beschavingen, maar is ook in trek bij vele zeevogels. Naast onder andere de noordse stormvogel, alk, zwarte zeekoet en gewone zeekoet, kun je hier dus ook de Atlantische papegaaiduiker vinden. Ze zijn hier in een stuk kleinere getalen te vinden dan bij Castle o’Burrian, maar het is wel de beste plek op Mainland Orkney om de papegaaiduiker te vinden. Heb vooral geduld en geniet ook van het prachtige uitzicht.

Brough of Birsay

Isle of Hoy

Waarschijnlijk na Castle o’Burrian de beste plek om de Atlantische papegaaiduiker te vinden op de Orkney-eilanden is op het eiland Hoy. En dan met name bij de zeer beroemde “Old Man of Hoy” zijn ze goed te vinden. Op dit prachtige eiland is nog veel meer te zien en beleven dan alleen de Atlantische papegaaiduiker. Misschien spot jij wel de zeearenden of breng een bezoek aan de prachtige Rackwick Bay. De hoogtepunten van het eiland zijn misschien wel allemaal in één dag te bezoeken, maar met een overnachting op Isle of Hoy is jouw verblijf compleet. 

Marwick Head Nature Reserve

Ook een prima plek om de Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden te vinden is Marwick Head Nature reserve. Hier vind je de grootste zeevogel kolonie van het Mailand van Orkney. Met name drieteenmeeuwen en zeekoeten broeden hier, maar ook de Atlantische papegaaiduiker broedt op deze plek. Daarnaast is Marwick Head Nature Reserve nog niet zo lang geleden ontdekt door de Jan-van-gent. die hier nu ook broedt. Marwick Head Nature Reserve ligt niet ver Brough of Birsay, een bezoek aan beiden is dan ook goed te combineren. 

Een atlantische papegaaiduiker op Hermaness national nature reserve

Dit was ons overzicht met de 4 beste plekken om de Atlantische papegaaiduiker te spotten op de Orkney-eilanden. Uiteraard zijn de papegaaiduikers ook op andere plekken te vinden, maar op deze locaties heb je de grootste kans. Mocht je deze vogels heel graag willen zien, dan mag je sowieso Castle o’Burrian niet overslaan. Deze plek is goed te combineren met Noup Cliffs nature reserve, waar je duizenden Jan-van-gent zult vinden!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een