kajakken met zeeleeuwen vanuit walvisbaai bij Pelican Point

Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai, Namibië

Table of Contents

Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai

Kajakken met zeeleeuwen, wie wilt dat nou niet? Dat dachten wij ook toen we deze activiteit tegen kwamen. Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai klinkt echt als een droom. We besloten om deze activiteit te boeken bij Pelican Point Kayaking en delen hieronder onze ervaring. 

Pelican Point

Pelican Point is het puntje van een lange landtong in de Atlantische oceaan, vlakbij de stad Walvisbaai in het oosten van Namibië. De landtong staat bekend om twee dingen. Ten eerste de 100 jaar oude vuurtoren, met daarin de luxe Pelican Point Lodge en de extreem grote kolonie Kaapse pelsrobben. Op en rond de landtong leven zo’n 50.000 Kaapse pelsrobben, een indrukwekkend aantal van deze zeer nieuwsgierige dieren. De ideale plek dus om te kajakken met zeeleeuwen. Daarnaast leven er ook nog andere dieren zoals de zadeljakhals, de gewone flamingo, de kleine flamingo, de roze pelikaan, de havisidedolfijn en de tuimelaar. 

Als je van de natuurpracht van Pelican Point wilt genieten kan dat op meerdere manieren. De bekendste zijn vanuit een grote boot, zoals een catamaran of heerlijk dicht op het water vanuit een kajak. 

Roze pelikaan bij Pelican Point

De weg naar Pelican Point

De beste tijd van de dag om te kajakken met zeeleeuwen is in de ochtend, dus zoals veel activiteiten in Afrika starten we al voor zonsopkomst. Het is een ruim uur rijden vanaf Walvisbaai, dus moeten we op tijd vertrekken. Het toffe aan deze excursie is dat de activiteit eigenlijk begint zodra de zon op komt. Eerst krijg je een prachtige zonsopkomst te zien (als je geluk hebt, want het kan hier ’s ochtends heel mistig zijn). Terwijl je langs de zoutvelden rijdt, kom je langs groepen flamingo’s en als je geluk hebt zie je hier ook pelikanen. Nadat we van deze vogels hebben mogen genieten rijden we de landtong waarop Pelican Point ligt op. 

Hier leeft een behoorlijk aantal zadeljakhalzen die leven van de karkassen van de Kaapse pelsrobben. En het duurt inderdaad niet lang voordat we er één gevonden hebben. Angst voor de auto kent het dier niet, waardoor we hem van dichtbij kunnen bekijken. Tijdens de hele rit naar Pelican Point zien we nog drie andere zadeljakhalzen. 

Een zadeljakhals bij Pelican Point

De laatste voorbereidingen

Eenmaal aangekomen bij Pelican Point worden de kajaks van de aanhanger gehaald en krijgen wij een groot “waterdicht” visserspak aan. Een grote gele broek, met daarover een even grote groene jas. Als we helemaal aangekleed zijn is het tijd voor de safety briefing en uitleg over hoe wij ons moeten gedragen in het water. Belangrijkste regel is dat wij niet zelf naar de robben toe peddelen, maar dat zij naar ons toe komen. We moeten extra voorzichtig zijn, omdat de pups enkele maanden geleden geboren zijn. Hoewel het regenseizoen niet de beste tijd is om Namibië te bezoeken, is dat dan wel weer een voordeel van reizen in februari. 

Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai bij Pelican Point

Eindelijk het water in

Dan is het eindelijk tijd om het water in te gaan. We zijn met alleen onze groep en de gids, een privé-excursie dus. Dit betekent dat er slechts drie kajaks in het water te vinden zijn. Al snel zien we honderden, zo niet duizenden zeeleeuwen op het strand en in het water. We hebben zo’n 90 minuten in het water, dus nemen alle tijd. 

We merken inderdaad al snel dat er veel pups te vinden zijn, deze lijken wel een stuk schuwer dan de volwassen zeeleeuwen. Langzaam aan komen de dieren steeds dichterbij. Af en toe laat eentje zich verleiden om onder de kajak door te zwemmen. Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai voelt echt als een droom. Niet gek dus ook dat de tijd vliegt en nog voordat we het doorhebben krijgen we alweer het signaal dat de tijd erop zit. 

Aan de kant bergen we onze kajaks weer op en genieten we nog even van thee met wat koekjes voordat we weer terug gaan naar Walvisbaai en we afgezet worden bij ons hotel. Ook op de terugweg zien we nog een aantal zadeljakhalzen en weer een aantal flamingo’s. We merken wel dat dit niet de beste tijd voor pelikanen en flamingo’s is, want we zien er niet zoveel als tijdens het droge seizoen. De flamingo’s zijn nu namelijk te vinden in Etosha nationaal park en de Makgadikgadi zoutpannen

Een Kaapse pelsrob pup in de zee bij walvisbaai

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.