kajakken met zeeleeuwen vanuit walvisbaai bij Pelican Point

Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai, Namibië

Table of Contents

Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai

Kajakken met zeeleeuwen, wie wilt dat nou niet? Dat dachten wij ook toen we deze activiteit tegen kwamen. Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai klinkt echt als een droom. We besloten om deze activiteit te boeken bij Pelican Point Kayaking en delen hieronder onze ervaring. 

Pelican Point

Pelican Point is het puntje van een lange landtong in de Atlantische oceaan, vlakbij de stad Walvisbaai in het oosten van Namibië. De landtong staat bekend om twee dingen. Ten eerste de 100 jaar oude vuurtoren, met daarin de luxe Pelican Point Lodge en de extreem grote kolonie Kaapse pelsrobben. Op en rond de landtong leven zo’n 50.000 Kaapse pelsrobben, een indrukwekkend aantal van deze zeer nieuwsgierige dieren. De ideale plek dus om te kajakken met zeeleeuwen. Daarnaast leven er ook nog andere dieren zoals de zadeljakhals, de gewone flamingo, de kleine flamingo, de roze pelikaan, de havisidedolfijn en de tuimelaar. 

Als je van de natuurpracht van Pelican Point wilt genieten kan dat op meerdere manieren. De bekendste zijn vanuit een grote boot, zoals een catamaran of heerlijk dicht op het water vanuit een kajak. 

Roze pelikaan bij Pelican Point

De weg naar Pelican Point

De beste tijd van de dag om te kajakken met zeeleeuwen is in de ochtend, dus zoals veel activiteiten in Afrika starten we al voor zonsopkomst. Het is een ruim uur rijden vanaf Walvisbaai, dus moeten we op tijd vertrekken. Het toffe aan deze excursie is dat de activiteit eigenlijk begint zodra de zon op komt. Eerst krijg je een prachtige zonsopkomst te zien (als je geluk hebt, want het kan hier ’s ochtends heel mistig zijn). Terwijl je langs de zoutvelden rijdt, kom je langs groepen flamingo’s en als je geluk hebt zie je hier ook pelikanen. Nadat we van deze vogels hebben mogen genieten rijden we de landtong waarop Pelican Point ligt op. 

Hier leeft een behoorlijk aantal zadeljakhalzen die leven van de karkassen van de Kaapse pelsrobben. En het duurt inderdaad niet lang voordat we er één gevonden hebben. Angst voor de auto kent het dier niet, waardoor we hem van dichtbij kunnen bekijken. Tijdens de hele rit naar Pelican Point zien we nog drie andere zadeljakhalzen. 

Een zadeljakhals bij Pelican Point

De laatste voorbereidingen

Eenmaal aangekomen bij Pelican Point worden de kajaks van de aanhanger gehaald en krijgen wij een groot “waterdicht” visserspak aan. Een grote gele broek, met daarover een even grote groene jas. Als we helemaal aangekleed zijn is het tijd voor de safety briefing en uitleg over hoe wij ons moeten gedragen in het water. Belangrijkste regel is dat wij niet zelf naar de robben toe peddelen, maar dat zij naar ons toe komen. We moeten extra voorzichtig zijn, omdat de pups enkele maanden geleden geboren zijn. Hoewel het regenseizoen niet de beste tijd is om Namibië te bezoeken, is dat dan wel weer een voordeel van reizen in februari. 

Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai bij Pelican Point

Eindelijk het water in

Dan is het eindelijk tijd om het water in te gaan. We zijn met alleen onze groep en de gids, een privé-excursie dus. Dit betekent dat er slechts drie kajaks in het water te vinden zijn. Al snel zien we honderden, zo niet duizenden zeeleeuwen op het strand en in het water. We hebben zo’n 90 minuten in het water, dus nemen alle tijd. 

We merken inderdaad al snel dat er veel pups te vinden zijn, deze lijken wel een stuk schuwer dan de volwassen zeeleeuwen. Langzaam aan komen de dieren steeds dichterbij. Af en toe laat eentje zich verleiden om onder de kajak door te zwemmen. Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai voelt echt als een droom. Niet gek dus ook dat de tijd vliegt en nog voordat we het doorhebben krijgen we alweer het signaal dat de tijd erop zit. 

Aan de kant bergen we onze kajaks weer op en genieten we nog even van thee met wat koekjes voordat we weer terug gaan naar Walvisbaai en we afgezet worden bij ons hotel. Ook op de terugweg zien we nog een aantal zadeljakhalzen en weer een aantal flamingo’s. We merken wel dat dit niet de beste tijd voor pelikanen en flamingo’s is, want we zien er niet zoveel als tijdens het droge seizoen. De flamingo’s zijn nu namelijk te vinden in Etosha nationaal park en de Makgadikgadi zoutpannen

Een Kaapse pelsrob pup in de zee bij walvisbaai

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een