kajakken met zeeleeuwen vanuit walvisbaai bij Pelican Point

Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai, Namibië

Table of Contents

Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai

Kajakken met zeeleeuwen, wie wilt dat nou niet? Dat dachten wij ook toen we deze activiteit tegen kwamen. Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai klinkt echt als een droom. We besloten om deze activiteit te boeken bij Pelican Point Kayaking en delen hieronder onze ervaring. 

Pelican Point

Pelican Point is het puntje van een lange landtong in de Atlantische oceaan, vlakbij de stad Walvisbaai in het oosten van Namibië. De landtong staat bekend om twee dingen. Ten eerste de 100 jaar oude vuurtoren, met daarin de luxe Pelican Point Lodge en de extreem grote kolonie Kaapse pelsrobben. Op en rond de landtong leven zo’n 50.000 Kaapse pelsrobben, een indrukwekkend aantal van deze zeer nieuwsgierige dieren. De ideale plek dus om te kajakken met zeeleeuwen. Daarnaast leven er ook nog andere dieren zoals de zadeljakhals, de gewone flamingo, de kleine flamingo, de roze pelikaan, de havisidedolfijn en de tuimelaar. 

Als je van de natuurpracht van Pelican Point wilt genieten kan dat op meerdere manieren. De bekendste zijn vanuit een grote boot, zoals een catamaran of heerlijk dicht op het water vanuit een kajak. 

Roze pelikaan bij Pelican Point

De weg naar Pelican Point

De beste tijd van de dag om te kajakken met zeeleeuwen is in de ochtend, dus zoals veel activiteiten in Afrika starten we al voor zonsopkomst. Het is een ruim uur rijden vanaf Walvisbaai, dus moeten we op tijd vertrekken. Het toffe aan deze excursie is dat de activiteit eigenlijk begint zodra de zon op komt. Eerst krijg je een prachtige zonsopkomst te zien (als je geluk hebt, want het kan hier ’s ochtends heel mistig zijn). Terwijl je langs de zoutvelden rijdt, kom je langs groepen flamingo’s en als je geluk hebt zie je hier ook pelikanen. Nadat we van deze vogels hebben mogen genieten rijden we de landtong waarop Pelican Point ligt op. 

Hier leeft een behoorlijk aantal zadeljakhalzen die leven van de karkassen van de Kaapse pelsrobben. En het duurt inderdaad niet lang voordat we er één gevonden hebben. Angst voor de auto kent het dier niet, waardoor we hem van dichtbij kunnen bekijken. Tijdens de hele rit naar Pelican Point zien we nog drie andere zadeljakhalzen. 

Een zadeljakhals bij Pelican Point

De laatste voorbereidingen

Eenmaal aangekomen bij Pelican Point worden de kajaks van de aanhanger gehaald en krijgen wij een groot “waterdicht” visserspak aan. Een grote gele broek, met daarover een even grote groene jas. Als we helemaal aangekleed zijn is het tijd voor de safety briefing en uitleg over hoe wij ons moeten gedragen in het water. Belangrijkste regel is dat wij niet zelf naar de robben toe peddelen, maar dat zij naar ons toe komen. We moeten extra voorzichtig zijn, omdat de pups enkele maanden geleden geboren zijn. Hoewel het regenseizoen niet de beste tijd is om Namibië te bezoeken, is dat dan wel weer een voordeel van reizen in februari. 

Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai bij Pelican Point

Eindelijk het water in

Dan is het eindelijk tijd om het water in te gaan. We zijn met alleen onze groep en de gids, een privé-excursie dus. Dit betekent dat er slechts drie kajaks in het water te vinden zijn. Al snel zien we honderden, zo niet duizenden zeeleeuwen op het strand en in het water. We hebben zo’n 90 minuten in het water, dus nemen alle tijd. 

We merken inderdaad al snel dat er veel pups te vinden zijn, deze lijken wel een stuk schuwer dan de volwassen zeeleeuwen. Langzaam aan komen de dieren steeds dichterbij. Af en toe laat eentje zich verleiden om onder de kajak door te zwemmen. Kajakken met zeeleeuwen vanuit Walvisbaai voelt echt als een droom. Niet gek dus ook dat de tijd vliegt en nog voordat we het doorhebben krijgen we alweer het signaal dat de tijd erop zit. 

Aan de kant bergen we onze kajaks weer op en genieten we nog even van thee met wat koekjes voordat we weer terug gaan naar Walvisbaai en we afgezet worden bij ons hotel. Ook op de terugweg zien we nog een aantal zadeljakhalzen en weer een aantal flamingo’s. We merken wel dat dit niet de beste tijd voor pelikanen en flamingo’s is, want we zien er niet zoveel als tijdens het droge seizoen. De flamingo’s zijn nu namelijk te vinden in Etosha nationaal park en de Makgadikgadi zoutpannen

Een Kaapse pelsrob pup in de zee bij walvisbaai

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer