Ria Formosa in Portugal

Portugal

Table of Contents

Portugal

Portugal is een land in het zuidwesten van Europa. Samen met Spanje vormt het het Iberische schiereiland. Portugal grenst aan slechts één ander land en dat is dus Spanje. Behalve aan Spanje grenst ook een heel groot gedeelte aan de Atlantische oceaan. Het land is ruim 92.000 vierkante kilometer groot en is daarmee meer dan twee keer zo groot als Nederland. Toch heeft Portugal met ruim 10.000.0000 inwoners een stuk minder inwoners dan Nederland. De hoofdstad van het land dat al sinds 1986 onderdeel is van de Europese Unie is Lissabon. 

Portugal is een populaire vakantiebestemming, wat blijkt uit de vele miljoenen mensen die jaarlijkse afreizen naar het land. De populairste plekken zijn Lissabon, Porto, de Algarve en de Portugese Riviera. Meest genoemde redenen voor het bezoeken van het land zijn de stranden, de prachtige steden en de goede feestjes die er gevierd worden. Wat je maar zelden hoort, met uitzondering van de Azoren, is dat mensen Portugal bezoeken om de geweldige natuur. 

Maar net zoals ongeveer elk land ter wereld, is er ook in Portugal prachtige natuur te vinden. Wat dacht je van Madeira? Zelfs bij hele toeristische plekken, zoals Lissabon en de Algarve zijn beschermde natuurgebieden te vinden, die vooral voor vele vogels een belangrijke plek zijn. 

camera-tweedehands

Lissabon

De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Een prachtige stad in westen van het land gelegen aan de uitmonding van de Taag. De stad staat bol van de hoogtepunten en is daarom zeer geliefd als bestemming voor een stedentrip. In de stad en het stedelijk gebied eromheen woont bijna 1/3 van de totale Portugese bevolking. In deze stad kan je ook terecht als je op zoek bent naar natuur. 

Aan de rand van de stad vind je namelijk het Reserva Natural do Estuário do Tejo, waar tijdens het hoogtepunt van de vogeltrek meer dan 120.000 vogels te vinden zijn. Met name de populatie flamingo’s is een goede reden om het natuurgebied te bezoeken. Nog veel mooier dan een stedentrip is het natuurlijk om een bezoek aan Lissabon te combineren met de andere Portugese parels, zoals Porto en de Algarve. 

Flamingo's in Ria Formosa in Portugal

Wildlife in Portugal

De Portugese wildlife is behoorlijk gevarieerd, wat ook terug te zien is in de aantallen diersoorten die hier voorkomen. In Portugal leven 93 verschillende soorten zoogdieren waarvan meer dan een kwart bestaat uit zeezoogdieren. Net als in veel Europese landen is ook in Portugal de natuur bezig aan een comeback. Zo zijn zowel de Iberische lynx als de Iberische steenbok met succes geherintroduceerd het in de Portugese binnenlanden. Andere zoogdieren die je in Portugal kunt vinden zijn de Iberische wolf, het edelhert, het damhert, het wilde zwijn, reeën, otters en meer!

Ook aan verschillende vogels in Portugal geen gebrek. Op alleen het Portugese vasteland al leven ongeveer 450 verschillende soorten vogels. Enkele interessante soorten zijn de Iberische keizerarend, Iberische ekster, Europese scharrelaar, Europese bijeneter, de gewone flamingo, zwarte ibis, de steenuil, kleine zwartkop en de purperkoet.

Het Portugese klimaat is uitermate geschikt voor reptielen, die je hier dan ook in veelvoud tegenkomt. Elf verschillende soorten slangen leven in het land en maar liefst 5 soorten zeeschildpadden.

De Euraziatische Hop in Ria Formosa. geschoten met Fotografieapparatuur tweedehands

Het klimaat van Portugal

In Portugal heerst in de grootste delen een Middellandszeeklimaat. Het is één van de warmste landen van Europa, waar je met name van profiteert in de Algarve. De hoeveelheid regen die valt wisselt heel erg van de plek waar je in Portugal bent. Zoek dus vooral het klimaat op voor de regio waar je toe reist. 

Portugal is het hele jaar door prima te bezoeken. Let er wel op dat het in de zomer voor lange tijd heel warm kan zijn en dat het dan heel druk kan zijn op de meest toeristische plekken zoals de Algarve, Lissabon en Porto. 

Sierra de Andujar, Banos la Encina, Spanje
De Iberische lynx

De Iberische lynx De Iberische lynx (Lynx pardinus), ook wel pardellynx genaamd, is een katachtige uit het geslacht van de lynxen. Naast de Iberische lynx bevat dit geslacht ook de Canadese, Euraziatische en Rode lynx. De Iberische lynx is een bedreigde diersoort die endemisch is voor het Iberische schiereiland.  De

Lees verder »
De gewone flamingo in Fuente de Piedra, Spanje
De gewone flamingo

De gewone flamingo De gewone flamingo (Phoenicopterus roseus), ook wel de grote flamingo genoemd, is de meeste wijdverspreide en grootste flamingosoort ter wereld. Het is één van de zes nog voorkomende flamingosoorten en is nauw verwant aan de Amerikaanse flamingo. Flamingo’s zijn typische waadvogels die leven van kleine garnalen en

Lees verder »
Spaanse steenbok in Andalusië, spanje
De Spaanse steenbok

De Spaanse steenbok De Spaanse steenbok (Capra pyrenaica), ook wel Iberische steenbok genoemd,  is een wilde geitachtige die voorkomt op het Iberische schiereiland. De Spaanse steenbok, is één van de acht verschillende soorten steenbokken en is nauwverwant aan de Alpensteenbok. Steenbokken zijn te herkennen aan hun grote gekrulde hoorns met

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comments (2)

  1. Voor de echte natuurliefhebber is midden Portugal met het Serra da Estrellagebergte een aanrader. Nauwelijks toerisme en je dus echt in verbinding met de prachtige natuur , ruimte en rust kunt verblijven. Struinen langs en door de rivier Seia met z’n vele watervallen en oa het ijsvogeltje de hop en de otter tegen komt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een