Ria Formosa in Portugal

Portugal

Table of Contents

Portugal

Portugal is een land in het zuidwesten van Europa. Samen met Spanje vormt het het Iberische schiereiland. Portugal grenst aan slechts één ander land en dat is dus Spanje. Behalve aan Spanje grenst ook een heel groot gedeelte aan de Atlantische oceaan. Het land is ruim 92.000 vierkante kilometer groot en is daarmee meer dan twee keer zo groot als Nederland. Toch heeft Portugal met ruim 10.000.0000 inwoners een stuk minder inwoners dan Nederland. De hoofdstad van het land dat al sinds 1986 onderdeel is van de Europese Unie is Lissabon. 

Portugal is een populaire vakantiebestemming, wat blijkt uit de vele miljoenen mensen die jaarlijkse afreizen naar het land. De populairste plekken zijn Lissabon, Porto, de Algarve en de Portugese Riviera. Meest genoemde redenen voor het bezoeken van het land zijn de stranden, de prachtige steden en de goede feestjes die er gevierd worden. Wat je maar zelden hoort, met uitzondering van de Azoren, is dat mensen Portugal bezoeken om de geweldige natuur. 

Maar net zoals ongeveer elk land ter wereld, is er ook in Portugal prachtige natuur te vinden. Wat dacht je van Madeira? Zelfs bij hele toeristische plekken, zoals Lissabon en de Algarve zijn beschermde natuurgebieden te vinden, die vooral voor vele vogels een belangrijke plek zijn. 

camera-tweedehands

Lissabon

De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Een prachtige stad in westen van het land gelegen aan de uitmonding van de Taag. De stad staat bol van de hoogtepunten en is daarom zeer geliefd als bestemming voor een stedentrip. In de stad en het stedelijk gebied eromheen woont bijna 1/3 van de totale Portugese bevolking. In deze stad kan je ook terecht als je op zoek bent naar natuur. 

Aan de rand van de stad vind je namelijk het Reserva Natural do Estuário do Tejo, waar tijdens het hoogtepunt van de vogeltrek meer dan 120.000 vogels te vinden zijn. Met name de populatie flamingo’s is een goede reden om het natuurgebied te bezoeken. Nog veel mooier dan een stedentrip is het natuurlijk om een bezoek aan Lissabon te combineren met de andere Portugese parels, zoals Porto en de Algarve. 

Flamingo's in Ria Formosa in Portugal

Wildlife in Portugal

De Portugese wildlife is behoorlijk gevarieerd, wat ook terug te zien is in de aantallen diersoorten die hier voorkomen. In Portugal leven 93 verschillende soorten zoogdieren waarvan meer dan een kwart bestaat uit zeezoogdieren. Net als in veel Europese landen is ook in Portugal de natuur bezig aan een comeback. Zo zijn zowel de Iberische lynx als de Iberische steenbok met succes geherintroduceerd het in de Portugese binnenlanden. Andere zoogdieren die je in Portugal kunt vinden zijn de Iberische wolf, het edelhert, het damhert, het wilde zwijn, reeën, otters en meer!

Ook aan verschillende vogels in Portugal geen gebrek. Op alleen het Portugese vasteland al leven ongeveer 450 verschillende soorten vogels. Enkele interessante soorten zijn de Iberische keizerarend, Iberische ekster, Europese scharrelaar, Europese bijeneter, de gewone flamingo, zwarte ibis, de steenuil, kleine zwartkop en de purperkoet.

Het Portugese klimaat is uitermate geschikt voor reptielen, die je hier dan ook in veelvoud tegenkomt. Elf verschillende soorten slangen leven in het land en maar liefst 5 soorten zeeschildpadden.

De Euraziatische Hop in Ria Formosa. geschoten met Fotografieapparatuur tweedehands

Het klimaat van Portugal

In Portugal heerst in de grootste delen een Middellandszeeklimaat. Het is één van de warmste landen van Europa, waar je met name van profiteert in de Algarve. De hoeveelheid regen die valt wisselt heel erg van de plek waar je in Portugal bent. Zoek dus vooral het klimaat op voor de regio waar je toe reist. 

Portugal is het hele jaar door prima te bezoeken. Let er wel op dat het in de zomer voor lange tijd heel warm kan zijn en dat het dan heel druk kan zijn op de meest toeristische plekken zoals de Algarve, Lissabon en Porto. 

Sierra de Andujar, Banos la Encina, Spanje
De Iberische lynx

De Iberische lynx De Iberische lynx (Lynx pardinus), ook wel pardellynx genaamd, is een katachtige uit het geslacht van de lynxen. Naast de Iberische lynx bevat dit geslacht ook de Canadese, Euraziatische en Rode lynx. De Iberische lynx is een bedreigde diersoort die endemisch is voor het Iberische schiereiland.  De

Lees verder »
De gewone flamingo in Fuente de Piedra, Spanje. Flamingo's
De gewone flamingo

De gewone flamingo De gewone flamingo (Phoenicopterus roseus), ook wel de grote flamingo genoemd, is de meeste wijdverspreide en grootste flamingosoort ter wereld. Het is één van de zes nog voorkomende flamingosoorten en is nauw verwant aan de Amerikaanse flamingo. Flamingo’s zijn typische waadvogels die leven van kleine garnalen en

Lees verder »
Spaanse steenbok in Andalusië, spanje
De Spaanse steenbok

De Spaanse steenbok De Spaanse steenbok (Capra pyrenaica), ook wel Iberische steenbok genoemd,  is een wilde geitachtige die voorkomt op het Iberische schiereiland. De Spaanse steenbok, is één van de acht verschillende soorten steenbokken en is nauwverwant aan de Alpensteenbok. Steenbokken zijn te herkennen aan hun grote gekrulde hoorns met

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comments (2)

  1. Voor de echte natuurliefhebber is midden Portugal met het Serra da Estrellagebergte een aanrader. Nauwelijks toerisme en je dus echt in verbinding met de prachtige natuur , ruimte en rust kunt verblijven. Struinen langs en door de rivier Seia met z’n vele watervallen en oa het ijsvogeltje de hop en de otter tegen komt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het