de natuur in Panama

Natuur in Panama: genieten omgeven door groen!

Table of Contents

Natuur in Panama

Panama, een klein land gelegen tussen Noord- en Zuid-Amerika, heeft een geweldige biodiversiteit. De reden voor veel toeristen om dit land te bezoeken is de vele natuurpracht die Panama te bieden heeft. De natuur in Panama is zo divers door de unieke ligging. Flora en Fauna uit zowel Noord- als Zuid-Amerika zijn hier te vinden. Nog meer dan 40% van het totale landoppervlakte is bebost, maar helaas is ontbossing ook in Panama een groot probleem. 

De natuur in Panama wordt goed beschermd, 29% van het land is namelijk uitgeroepen tot beschermd gebied. Het land kent in totaal 13 nationale parken, één internationaal park en nog natuurreservaten. Deze parken bevatten regenwoud, zee en zelfs een woestijn. Drie van deze nationale parken staan zelfs op de UNESCO werelderfgoederen lijst. Veel bezochten nationale parken zijn Soberania, Coiba island en Isla Bastimentos. Met het Parque Natural Metropolitano heeft Panamastad als een van de weinige metropolen ter wereld een eigen natuurpark. 

Een van de drie watervallen bij los tres cascadas, de natuur in Panama

Zoogdieren in Panama

In Panama leven ruim 250 verschillende soorten zoogdieren. Ter vergelijking, in Nederland leven slechts 59 soorten zoogdieren in het wild. Dit laat zien hoe divers de natuur in Panama is. 

Van deze 250 soorten zoogdieren is ongeveer de helft vleermuis, veel met een bijzonder kenmerk. Zo vind je in Panama alle drie de soorten vampiervleermuizen. Deze vleermuizen leven van het bloed van zoogdieren en vogels. Mocht je ’s nachts in de buurt van paarden of koeien zijn, zul je ze waarschijnlijk wel zien. Verder zijn er vleermuizen die in opgerolde bananenbladeren, in dode bomen en onder geknakte palmbladeren leven. 

Een centraal-amerikaanse agoeti, een van de gaafste zoogdieren van Panama

Panama telt 25 verschillende soorten zeezoogdieren. Een aantal hiervan is tijdens boottochten vrij vaak en eenvoudig te vinden. Vooral de tuimelaar, slanke dolfijn en de langsnuitdolfijn laten zich vaak zien. Daarnaast is Panama één van de weinige landen met twee bultrug seizoenen. 

De Noordelijke bultruggen komen naar Panama van halverwege januari tot en met eind maart en zijn dan geregeld te zien. Het seizoen van de Zuidelijke bultrug, van juli tot en met oktober, is zelfs nog veel beter. Vaak worden de bultruggen gevolgd door groepen orka’s. Dus met wat geluk zie je deze dieren ook nog tijdens jouw zoektocht naar walvissen. 

In de Panamese regenwouden leven ook nog eens zes verschillende katachtige, de jaguar, de poema, de ocelot, margay, de jaguarundi en de tijgerkat. Helaas zijn al deze katten, op de poema na, ’s nachts actief en hoewel ze door heel Panama leven worden ze zelden gezien. De beste kansen om een wilde kat tegen te komen heb je in Santa Fé, Chagres en Darién nationaal park. 

Gelukkig leven er ook een heleboel zoogdieren de je relatief makkelijk tegen kan komen in het land. Zo leven er in Panama drie verschillende luiaards, waarvan er twee (zeker met een gids) makkelijk te vinden zijn. In de natuur in Panama leven ook nog negen verschillende soorten apen (waarvan je er drie zeker tegen komt). Ook vind je bijna overal in Panama witsnuitneusberen, Centraal-Amerikaanse agoetis en verschillende soorten eekhoorns.  

Luiaards spotten in Panama

Vogels in Panama

In de natuur in Panama leven dus behoorlijk wat zoogdieren, maar dat is nog niks vergeleken met het aantal vogels. In Panama zijn namelijk bijna 1000 verschillende soorten vogels gespot. 

In Panama leven in vier verschillende soorten gieren, namelijk de koningsgier, de kleine geelkopgier, de zwarte gier en de kalkoengier.  Verder leven er meer dan 50 soorten roofvogels, waarvan de harpij de grootste en sterkste is. Naast de grootste en sterkste roofvogel, is de harpij ook nog eens de nationale vogel van Panama. Met 16 soorten uilen, is ook deze familie goed vertegenwoordig in de natuur in Panama. 

De familie van de papegaaiachtige, is met 16 verschillende soorten ook overal aanwezig in Panama. Hiervan zijn vijf soorten ara’s en drie soorten amazonepapegaaien. Andere kleurrijke families die goed vertegenwoordigd zijn in de Panamese natuur, zijn die van de trogon’s (met als bekendste familie lid de quetzal), de ijsvogels en de manakins. 

geelvleugelara in Corcovado nationaal park

De regenwouden van Panama zijn ook het leefgebied van zes verschillende soorten toekans. Zo vind je in de Panama de zwavelborsttoekan, de zwartsnaveltoekan, de halsbandarasari, de vuursnavelarassari, de smaragdarassari en de geeloorpepervreter! Wil je weten waar je deze prachtige vogels kan vinden? Wij schreven een artikel over de toekans in Panama!

Panama wordt aan beide kanten ingesloten door de zee, dus ook zeevogels zijn aan de Panamese kust veel te vinden. Zo leven er bruine pelikanen, de Amerikaanse fregatvogel, zes verschillende genten en een behoorlijk aantal waadvogels. 

Een andere vogelfamilie die we niet over kunnen slaan, is de familie van de kolibries. Deze kleine, nectar-etende vogels zijn over in het land te vinden.  Er leven maar liefst 56 (!) verschillende soorten kolibries in een land dat maar twee keer zo groot is als Nederland. Op veel plekken waar de bloemen in de bloei staan, zoeven ze langs je hoofd.

Zwartsnaveltoekan in Panama

Reptielen en amfibieën in Panama

Grote delen van Panama zijn bedekt met regenwoud en dus vind je hier ook heel veel reptielen en amfibieën. De natuur in Panama huisvest namelijk 225 verschillende soorten reptielen en 205 verschillende amfibieën.

In Panama leven 128 soorten slangen, 81 soorten hagedissen, 14 soorten schildpadden en twee soorten krokodillen. In de kleinere meertjes en riviertjes leeft de brilkaaiman, terwijl de grotere rivieren het terrein zijn van de Amerikaanse krokodil. Schildpadden vind je zowel in het zoete als in het zoute water. Op de stranden van Panama nesten zes verschillende soorten zeeschildpadden. Daarnaast vind je de roodwangschildpad, een populair huisdier in Europa, hier gewoon in het wild. 

De leukste hagedissen om tegen te komen zijn de groene- en zwarte leguaan en de Jezushagedis, die over het water kan lopen! Van de 128 soorten slangen zijn er maar 25 giftig en slechts een handjevol moet je echt voor oppassen. Dit zijn vooral slangen uit de familie van de groefkopadders, zoals de Fer-de-lance en de bosmeester.

Groene leguaan bij Chosa Manglar, Puerto Jiménez

Op zo’n 35 salamander soorten na, komen de amfibieën uit de families van de kikkers en padden. Zo vind je hier de giftige reuzenpad, die ’s nachts actief is en in staat is om zijn gif te spuiten. De roodoogmakikikker, die iedereen wel eens op een foto gezien heeft. Ook vind je hier (vooral tijdens het regenseizoen) veel glaskikkers, kikkers die op hun buik doorzichtig zijn, waardoor je alle ingewanden kunt zien zitten.

Ook vind je in de natuur in Panama pijlgifkikkers in allerlei kleuren. Deze kikkers zijn overdag actief, dus zijn vrij goed te vinden. Op het eiland Bastimentos, in de Bocas del Toro archipel, is zelfs een strand naar de dieren vernoemd. Het Red Frog Beach, waar je in de bossen rond het strand veel rode aardbeikikkertjes kunt vinden. 

Aardbeikikker op Isla Bastimentos, Bocas del Toro

Flora van Panama

De flora van Panama is zeer divers. In het land vind je meer dan 10000 verschillende soorten planten en bomen. Van deze 10.000 soorten zijn er 1.200 soorten orchideeën, bijna 700 soorten varens en 1500 (!) verschillende boomsoorten. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het