Kafferbuffel in Chobe nationaal park, Botswana

Botswana

Table of Contents

Botswana

Botswana is een vrij groot land in Zuidelijk Afrika, met Gaborone als hoofdstad. Het land is zo’n 15x groter dan Nederland en telt slechts 2.3 miljoen inwoners. Botswana is volledig omgeven daar land en heeft dus geen eigen kustlijn. Met de klok mee grenst Botswana aan Namibië, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. 

Het landschap wordt vooral gedomineerd door de Kalahari woestijn. Deze immense woestijn is in het zuiden en westen van het land te vinden. In het noorden lopen een aantal grote rivieren waardoor dit landschap juist veel natter en groener is. In het noordwesten van Botswana ligt de Okavangodelta, de grootste inlandse delta ter wereld. Een must-see tijdens je bezoek aan dit prachtige land. 

Door de vele grondrijkdommen van het land, waar diamanten het grootste deel van uitmaken, is Botswana een van de rijkere landen van Afrika. Veel mensen houden vee, want de werkloosheid is in Botswana, net als in veel andere Afrikaanse landen, hoog. De democratie werkt heel goed in Botswana, na Kaapverdië en Mauritius is Botswana namelijk het meest democratische land van Afrika. 

Naast de mijnbouw en veeteelt, is toerisme de grootste industrie van het land. Zo’n half miljoen toeristen bezoeken het land jaarlijks, waarvan het grootste deel uit Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Duitsland komen. De belangrijkste reden voor toeristen om Botswana te bezoeken, is de natuurpracht van het land. Een geweldige land, waar Stroperij jarenlang verdwenen was en waar je overal langs de weg Afrikaanse olifanten kunt vinden.

Gaborone

Gaborone is de hoofdstad van Botswana en er leven zo’n 250.000 mensen. De stad ligt in het zuidoosten van Botswana en ligt aan de grens met Zuid-Afrika. Rond de stad zijn twee kleine wildreservaten: Gabarone game reserve en Mokolodi nature reserve. Heel eerlijk gezegd is er niet veel te doen in de stad en ligt Gabarone niet aan de toeristische routes. Hierdoor komen er maar weinig toeristen in deze hoofdstad. 

Kudde Afrikaanse olifanten in Khwai concession area, Botswana

Wildlife in Botswana

De belangrijkste reden voor een reis naar Botswana is de grote pracht aan wild die in grote delen van het land te vinden is. Zo’n 40% van het land heeft een beschermingsstatus, wat betekent dat je in bijna het hele land wilde dieren kunt spotten. Een olifant langs de weg is in Botswana geen zeldzaamheid.

In Botswana zijn maar liefst 170 verschillende zoogdieren te vinden. Het is het land met de grootste populatie Afrikaanse olifanten. Olifanten doen het hier zo goed, dat jaren geleden besloten is om alle hekken rond nationale parken weg te halen. Hierdoor kunnen oude migratieroutes weer hersteld worden. Ook Afrikaanse wilde honden, cheeta’s, bruine hyena’s en veel meer roofdieren noemen Botswana hun thuis. Tijdens het regenseizoen migreren duizenden gnoes en zebra’s naar de Makgadikgadi zoutpannen om hun jongen hier te baren. 

Ook als vogelaar kan je in Botswana genieten, er leven hier bijna 600 verschillende soorten vogels. Tijdens het regenseizoen strijken duizenden pelikanen en flamingo’s neer in de Makgadikgadi zoutpannen. Daarnaast leven er veel arenden, zoals de Afrikaanse visarend, vechtarend, savannearend en bateleur. Ook vele kleurrijke vogels, zoals de vorkstaartscharrelaar, verschillende soorten bijeneters en verschillende soorten ijsvogels zijn in de prachtige land te vinden. Daarnaast leven verschillende grote loopvogels, zoals de struisvogel, de secretarisvogel en de nationale vogel de Koritrap op de savannes van Botswana.

Klimaat in Botswana

Botswana kent twee verschillende klimaten, een warm woestijnklimaat en een warm steppeklimaat. Het verschil tussen deze twee zit hem in de hoeveelheid neerslag die er valt. Zo valt er in de delen met een warm steppeklimaat meer regen dan in de gebieden met een warm woestijnklimaat. In Botswana is heel duidelijk sprake van een droge en een regenseizoen. Vanaf eind november neemt de kans op regen toe waarna het in de maanden december tot en met februari behoorlijk kan regenen. Vanaf maart nemen de regenkansen weer af.  

In de maanden mei tot en met september regent het praktisch nergens in Botswana. Het regenseizoen valt samen met de zomer in Botswana en dit houdt in dat het warm tot zeer warm kan worden. ’s Nachts koelt het bijna niet af en de temperatuur kan overdag oplopen tot meer dan 40 graden. Tijdens de droge periode (winter) in Botswana is het vaak wat koeler, maar kan de temperatuur ook nog oplopen tot ruim boven de 30 graden. Tijdens de winter kan het ’s nachts behoorlijk af kan koelen (tot rond het vriespunt). Iets om goed rekening mee te houden tijdens het inpakken van de spullen!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het