Wildlifereizen

Nederland: het hoeft niet ver weg

wisenten in de regen

Inhoud

Wild spotten in Nederland

Nederland, niet het eerste land waar mensen aan denken als het om wild spotten gaat. Bij het spotten van wild denken we namelijk al snel aan een safari in Afrika of een tocht door een tropisch regenwoud. Maar, nadat in Nederland de afgelopen decennia veel tijd en aandacht gestoken is in natuurherstel, is een vakantie in eigen land ook een prima optie om wild te spotten. 

Er leven in Nederland maar liefst ruim 50 (!!) verschillende soorten zoogdieren. Om deze onder de aandacht te brengen is een aantal jaar geleden de Nederlandse “Big 5” gekozen. Deze “big 5” bestaat uit het edelhert, de ree, de bever, het wilde zwijn en de zeehond. Natuurlijk zijn er buiten deze “Big 5” zijn er nog veel meer wilde dieren te vinden in Nederland. Zo leven er op steeds meer plekken wisenten (Europese bizons), zijn otters bezig met een geweldige opmars in ons land, de grijze wolf die na twee eeuwen afwezigheid terug lijkt te zijn, vossen zijn in grote getallen aanwezig en zijn damherten altijd te vinden in de Amsterdamse waterleidingduinen.

Naast de eerder genoemde dieren, noemen ook een aantal marterachtige Nederland hun thuis. In Nederland leven onder andere dassen, steenmarters, boommarters en hermelijnen.  Mocht dit nog niet genoeg zijn om u te overtuigen dat  een vakantie in eigen land genoeg kansen oplevert om oog in oog te komen met wilde dieren, dan kan het aantal vogelsoorten dat voorkomt in Nederland misschien nog helpen. De afgelopen eeuw zijn er namelijk ruim 500 verschillende soorten vogels waargenomen in Nederland.

Waar je vind je de Nederlandse wildlife?

Nederland heeft dus genoeg prachtige in het wilde leven dieren. Belangrijker nog is natuurlijk waar deze dieren leven. Hieronder hebben we een overzicht opgesteld van een aantal geweldige Nederlandse diersoorten en waar je deze kunt vinden!

Het Edelhert

We beginnen ons overzicht met Het edelhert. Het edelhert is het op één na grootste hert ter wereld en het grootste wilde landzoogdier in Nederland. Edelherten leven in slechts twee Nederlandse gebieden als gevolg van de nulstandregeling. De twee gebieden waar in Nederland edelherten te vinden zijn, zijn de Veluwe en nationaal park de Oostvaardersplassen. 

Het kern gebied van de Oostvaardersplassen is helaas niet toegankelijk voor publiek en de dieren zijn vaak alleen van buiten het gebied, op grote afstand, te bewonderen. Op de Veluwe daarentegen, is de kans op een ontmoetingen met edelherten zeker aanwezig. Binnen de grenzen van het nationale park de hoge Veluwe, maar ook buiten de grenzen van het nationale park zijn deze dieren goed te vinden.

Vechtende mannelijke edelherten in een van de natuurgebieden op de Veluwe in Nederland

De Bever

De bever is het grootste knaagdier van Europa en kan wel 35 kilo zwaar worden. Hoewel bevers een lange tijd niet meer in Nederland in het wild te bewonderen waren, leven er sinds 1988 weer bevers in Nederland. De populatie is langzaam gegroeid en de dieren hebben zich inmiddels weer door grote delen van Nederland verspreid. Zo zijn bevers te vinden in de Biesbosch, de Gelderse poort, Limburg en in Flevoland. Fluisterboten zijn ideaal om bevers te spotten, omdat ze lekker weinig geluid maken. Ook worden er door het land heen beverexcursies georganiseerd. Deze excursies geven natuurlijk geen garanties, maar de kans op het spotten van bevers tijdens deze tochten is vrij groot.

De Europese Bizon

De Europese bizon, ook wel wisent genoemd, is het grootste Europese landdier. Het dier was in Nederland een grote tijd uitgestorven, maar is inmiddels alweer in een aantal gebieden uitgezet. De eerste wisenten zijn sinds 2007 in Nederland. Toen zijn wisenten vanuit Polen in het nationale park Zuid-Kennemerland losgelaten. De dieren zijn vrijgelaten op het Kraansvlak, een gebied van ongeveer 300 hectare. Dit gebied is voor de helft van het jaar toegankelijk voor bezoekers (1 september – 1 maart). Een aantal dieren op het Kraansvlak heeft een zender om, waardoor je op de website kunt zien waar ze zijn.

Later zijn ook nog wisenten uitgezet in het gebied de Maashorst, op de Veluwe en bij de Slikken van de Heen. Deze gebieden zijn op dit moment helaas niet allemaal toegankelijk voor publiek, echter worden er wel excursies aangeboden om oog in oog te komen met deze goedaardige reuzen. Meer weten over de wisent? klik dan hier!

De Zeehond

In Nederland leven twee soorten zeehonden, de gewone- en de grijze zeehond. Beide zeehonden zijn te vinden in de Waddenzee en in Zeeland. De zeehonden zijn vooral te vinden tijdens bootexcursies speciaal voor deze zeehonden. Deze boottochten zijn op vele plekken rond de Waddenzee en in Zeeland te doen. Tijdens deze tochten in Zeeland is er ook een reële kans op het spotten van bruinvissen.

Er zijn nog veel meer dieren te vinden in ons kleine land. Zoals bijvoorbeeld flamingo’s in het Grevelingenmeer, of wat dacht je van de Siberische grondeekhoorn in Tilburg.

Een hele mooie gids over de Europese natuur is deze gids van de ANWB!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+