wisenten in de regen

Wild spotten in Nederland

Table of Contents

Wild spotten in Nederland

Wild spotten in Nederland, niet het eerste waar je aan denk bij ons  kikkerland. Bij het spotten van wild denken we namelijk al snel aan een safari in Afrika of een tocht door een tropisch regenwoud. Maar, nadat in Nederland de afgelopen decennia veel tijd en aandacht gestoken is in natuurherstel, is wild spotten in Nederland een gave activiteit. Een vakantie in eigen land is een echt een goed optie om wild te spotten. 

Er leven in Nederland maar liefst ruim 50 (!!) verschillende soorten zoogdieren. Om deze onder de aandacht te brengen is een aantal jaar geleden de Nederlandse “Big 5” gekozen. Deze “big 5” bestaat uit het edelhert, de ree, de bever, het wilde zwijn en de zeehond. Natuurlijk zijn er buiten deze “Big 5” zijn er nog veel meer wilde dieren te vinden in Nederland. Zo leven er op steeds meer plekken wisenten (Europese bizons), zijn otters bezig met een geweldige opmars in ons land, de grijze wolf die na twee eeuwen afwezigheid terug lijkt te zijn, vossen zijn in grote getallen aanwezig en zijn damherten altijd te vinden in de Amsterdamse waterleidingduinen.

Naast de eerder genoemde dieren, noemen ook een aantal marterachtige Nederland hun thuis. In Nederland leven onder andere dassen, steenmarters, boommarters en hermelijnen.  Mocht dit nog niet genoeg zijn om u te overtuigen dat  een vakantie in eigen land genoeg kansen oplevert om oog in oog te komen met wilde dieren, dan kan het aantal vogelsoorten dat voorkomt in Nederland misschien nog helpen. De afgelopen eeuw zijn er namelijk ruim 500 verschillende soorten vogels waargenomen in Nederland.

Waar je vind je de Nederlandse wildlife?

Nederland heeft dus genoeg prachtige in het wilde leven dieren en wild spotten in Nederland is prachtig. Belangrijk is natuurlijk waar deze dieren leven. Hieronder hebben we een overzicht opgesteld van een aantal geweldige Nederlandse diersoorten en waar je deze kunt vinden!

Het edelhert

Bij wild spotten in Nederland, denken de meeste mensen gelijk aan het majestueuze edelhert. We beginnen ons overzicht daarom met Het edelhert. Het edelhert is het op één na grootste hert ter wereld en het grootste wilde landzoogdier in Nederland. Edelherten leven in slechts twee Nederlandse gebieden als gevolg van de nulstandregeling. De twee gebieden waar in Nederland edelherten te vinden zijn, zijn de Veluwe en nationaal park de Oostvaardersplassen. 

Het kern gebied van de Oostvaardersplassen is helaas niet toegankelijk voor publiek en de dieren zijn vaak alleen van buiten het gebied, op grote afstand, te bewonderen. Op de Veluwe daarentegen, is de kans op een ontmoetingen met edelherten zeker aanwezig. Binnen de grenzen van het nationale park de hoge Veluwe, maar ook buiten de grenzen van het nationale park zijn deze dieren goed te vinden.

Vechtende mannelijke edelherten in een van de natuurgebieden op de Veluwe in Nederland

De bever

De bever is het grootste knaagdier van Europa en kan wel 35 kilo zwaar worden. Hoewel bevers een lange tijd niet meer in Nederland in het wild te bewonderen waren, leven er sinds 1988 weer bevers in Nederland. De populatie is langzaam gegroeid en de dieren hebben zich inmiddels weer door grote delen van Nederland verspreid. Zo zijn bevers te vinden in de Biesbosch, de Gelderse poort, Limburg en in Flevoland. Fluisterboten zijn ideaal om bevers te spotten, omdat ze lekker weinig geluid maken. Ook worden er door het land heen beverexcursies georganiseerd. Deze excursies geven natuurlijk geen garanties, maar de kans op het spotten van bevers tijdens deze tochten is vrij groot.

De Europese bizon

De Europese bizon, ook wel wisent genoemd, is het grootste Europese landdier. Het dier was in Nederland een grote tijd uitgestorven, maar is inmiddels alweer in een aantal gebieden uitgezet. De eerste wisenten zijn sinds 2007 in Nederland. Toen zijn wisenten vanuit Polen in het nationale park Zuid-Kennemerland losgelaten. De dieren zijn vrijgelaten op het Kraansvlak, een gebied van ongeveer 300 hectare. Dit gebied is voor de helft van het jaar toegankelijk voor bezoekers (1 september – 1 maart). Een aantal dieren op het Kraansvlak heeft een zender om, waardoor je op de website kunt zien waar ze zijn.

Later zijn ook nog wisenten uitgezet in het gebied de Maashorst, op de Veluwe en bij de Slikken van de Heen. Deze gebieden zijn op dit moment helaas niet allemaal toegankelijk voor publiek, echter worden er wel excursies aangeboden om oog in oog te komen met deze goedaardige reuzen. Meer weten over de wisent? klik dan hier!

Een wisent tijdens zonsondergang in de maashorst

De zeehond

In Nederland leven twee soorten zeehonden, de gewone- en de grijze zeehond. Beide zeehonden zijn te vinden in de Waddenzee en in Zeeland. De zeehonden zijn vooral te vinden tijdens bootexcursies speciaal voor deze zeehonden. Deze boottochten zijn op vele plekken rond de Waddenzee en in Zeeland te doen. Tijdens deze tochten in Zeeland is er ook een reële kans op het spotten van bruinvissen.

Tijdens het wild spotten in Nederland, zijn er nog veel meer dieren te zien in ons kleine land. Zoals bijvoorbeeld flamingo’s in het Grevelingenmeer, of wat dacht je van de Siberische grondeekhoorn in Tilburg of de wolf die weer steeds vaker gespot wordt op de Veluwe!

Een hele mooie gids over de Europese natuur is deze gids van de ANWB!

Facebook
Twitter
Pinterest

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Zeezoogdieren spotten op de Azoren
Zeezoogdieren spotten op de Azoren: Een magische ervaring!

Walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar de magie van walvissen en dolfijnen? De Portugese Azoren, een archipel midden in de oceaan, zijn een betoverende plek om deze bijzondere dieren in hun natuurlijke habitat te spotten. In dit artikel vertellen we je alles over

Toegangsbord van South Luangwa nationaal park
South Luangwa nationaal park: de ultieme safaribestemming in Zambia

South Luangwa nationaal park South Luangwa nationaal park is een beschermd natuurgebied in het oosten van het Afrikaanse Zambia. Het nationale park, dat ruim 9.000 km² groot is, ligt in de Luangwa vallei. Een vallei waar het wemelt van de wilde dieren en waar nog twee andere geweldige nationale parken

Adder in Tangkoko nature reserve
Tangkoko Nature Reserve

Tangkoko Nature Reserve Als je naar het Indonesische eiland Sulawesi reist, mag je zeker het Tangkoko Nature Reserve niet overslaan. Het Tangkoko Nature Reserve is een van de vele prachtige natuurgebieden van Indonesië en staat met name bekend vanwege de zeldzame dieren die hier leven, zoals het Celebesspookdiertje en de

Vrouwelijke grote koedoe
De 5 grootste antilopen van Afrika: wie zijn het en waar vind je ze?

De 5 grootste antilopen van Afrika Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië. Alle antilopen vallen onder de familie van de holhoornigen (Bovidae), maar niet alle dieren die onder de holhoorningen vallen zijn antilopen. Onder de holhoornigen vallen namelijk ook de runderen, geiten en schapen.

De WildlifeReizen kalender 2024
De WildlifeReizen kalender 2024

De WildlifeReizen kalender 2024 Met trots presenteren wij ons eerste product, de WildlifeReizen kalender 2024! Het is een, naar onze mening, geweldige kalender geworden met 13 prachtige foto’s die je misschien wel herkent van onze website of ons Instagramaccount. Al deze foto’s zijn door ons zelf gemaakt, tijdens onze reizen