Een uitzicht van de bergen in nationaal park d'Abruzzo, Lazio e Molise, in Italië

6 Onontdekte wildlifebestemmingen in Europa

Table of Contents

6 onontdekte wildlifebestemmingen in Europa

Bij reizen binnen Europa denken veel mensen gelijk aan een stedentrip naar een van de vele prachtige Europese steden, of aan een strandvakantie aan de Middellandse zee. Er zijn echter genoeg hele interessante landen/plekken om te ontdekken als je tijdens een vakantie op zoek bent naar wildlife. Er is namelijk veel natuurpracht te vinden Europa. Na jaren van tegen de natuur werken, is in veel Europese landen het besef gekomen dat we het samen moeten doen met de natuur. Dit samen met de verstedelijking zorgt ervoor dat er weer steeds meer ruimte is voor de Europese natuur.

Natuurlijk weet iedereen dat er veel wild en natuur te vinden is in bijvoorbeeld Scandinavië en Ierland, maar er zijn nog zo veel meer geweldige wildlifebestemmingen in Europa. Deze bestemmingen zijn het bezoeken meer dan waard. In deze lijst gaan we niet in op de al bekendere wildlife bestemmingen in Europa, maar laten we jullie zien dat zowel toeristische als minder toeristische landen in Europa een perfecte vakantiebestemming zijn als je tijdens je vakantie wilt geniet van wildlife en de natuur.

Slovenië

Het eerste land op onze lijst is Slovenië, een ware parel aan de Adriatische kust. Slovenië was tot 1991 onderdeel van Joegoslavië voordat het verder ging als zelfstandige staat. Sinds 2004 is het land onderdeel van de EU. Slovenië wordt omringd door Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië en heeft een kleine kuststrook aan de Adriatische zee. Het land bestaat voornamelijk uit bossen en bergen en heeft een behoorlijk nat landklimaat. Het land staat vooral bekend om zijn prachtige natuurschoon, maar heeft met het Triglav nationaal park slechts één nationaal park. Verder zijn er nog genoeg regionale parken en natura 2000 gebieden welke absoluut het bezoeken waard zijn. 

In Slovenië leven 75 soorten zoogdieren. Alle grote Europese roofdieren zijn in Slovenië te vinden. Zo leven de bruine beer, de grijze wolf en de lynx allemaal in Slovenië. Andere roofdieren die je hier kunt vinden zijn de Europese wilde kat, de goudjakhals, vossen, otters en nog veel meer marterachtigen. Met wilde zwijnen, edelherten, reeën, Alpensteenbokken en gemzen zijn ook de hoefdieren volop aanwezig in de Sloveense bossen en bergen. Ook de verschillende soorten slaapmuizen die in Slovenië te vinden zijn, zijn het noemen waard!

Niet alleen zoogdieren zijn in grote getallen aanwezig is Slovenië, maar ook voor vogelaars is Slovenië absoluut de moeite waarde. Er zijn zo’n 400 verschillende soorten in Slovenië gespot. Naast veel zoogdieren en vogels zijn er ook een aantal reptielen en amfibieën te spotten. 

Als je op zoek bent naar beren in Europa is Slovenië één van de beste en goedkoopste opties. Een aantal bedrijven bieden “bearwatch” activiteiten aan, deze vind je met name in de Kočevje regio. 

Al met al dus één van de geweldige wildlifebestemmingen van Europa. Kijk hier voor meer informatie!

Estland

Estland is het tweede land van onze lijst met prachtige wildlifebestemmingen in Europa. Estland is de noordelijkste van de Baltische staten en de hoofdstad is Tallinn. Een heerlijk stad, waar je je met gemak dagen kan vermaken. Als je Tallinn gezien hebt, is het tijd om de prachtige natuur van Estland te gaan verkennen. 

Maar liefst 18% van het landoppervlak van Estland is beschermd gebied. In Estland vind je vijf nationale parken, waarvan Lahemaa nationaal park de bekendste is. De vijf nationale parken liggen mooi verdeeld over het hele land en worden aangevuld met regionale parken en natura 2000 gebieden. 

In Estland leven ruim 80 verschillende soorten zoogdieren. Net als in Slovenië zijn in Estland alle drie de grote Europese roofdieren te vinden. In Estland leeft een roofdier dat ernstig bedreigd is en bijna nergens meer te vinden is, de Europese nerts. Andere dieren die je hier kunt vinden zijn bevers, elanden, edelherten, wisenten, zeehonden en vliegende eekhoorns!

Verspreid over het land vind je een aantal geweldige hutten van waaruit je wild kunt spotten. Met name beren, wasbeerhonden en herten laten zich hier geregeld zien. 

Bossen in Europa

Roemenië

Roemenië, het land van Boekarest en natuurlijk graaf Dracula. Nog niet veel toeristen weten hun weg naar het land te vinden. En als ze gaan, dan blijven ze in de hoofdstad hangen. Terwijl Roemenië met recht een van de mooiste wildlifebestemmingen in Europa is. Het land telt namelijk 14 nationale parken, waarvan nationaal park Donau delta veruit het grootste is. Naast nationale parken telt Roemenië bijna 700 andere beschermde natuurgebieden. 

In Roemenië zijn 90 verschillende soorten zoogdieren te vinden. Ook in Roemenië zijn de drie grote roofdieren van Europa aanwezig. Met name als je beren wilt zien is Roemenië de perfecte bestemming. In Roemenië leven namelijk rond de 6000 bruine beren. Naast beren is Roemenië misschien wel de beste plek in Europa om lynxen en wolven te kunnen spotten. 

Naast de grote roofdieren zijn er nog meer dieren waarvoor je Roemenië moet bezoeken. Zo vind je elke zomer heel veel pelikanen in de Donaudelta en leven in de bossen van Letea al honderden jaren wilde paarden. Ook zijn sinds de jaren ’50 weer wisenten in Roemenië in het wild te vinden. In de bergen vind je ook nog Carpathische gemzen. Genoeg dus om bij de geweldige wildlifebestemmingen in Europa te horen!

Italië

Italië, het land met de prachtige steden, Romeinse musea, heerlijke eten en geweldige stranden. Wat veel mensen alleen niet weten is dat Italië ook gezien kan worden als een land met prachtige natuur en veel wilde diersoorten. Ongeveer 5% van het landoppervlakte van Italië is nationaal park. Naast 24 nationale parken, heeft Italië nog veel meer regionale parken. Het oudste nationale park van Italië is het nationale park Gran Paradiso

In Italië leeft een hele grote variatie aan wilde zoogdieren. Namelijk ruim 100! Italië heeft deze variatie te danken aan de verschillende klimaten in het land, maar ook aan de Romeinen die dieren in Italië introduceerde. Het meest bekende voorbeeld hiervan is het stekelvarken, wat nergens anders in Europa voorkomt. 
In Italië leven beren, lynxen, wolven, goudjakhalzen, dassen en nog veel meer. Ook aan hoefdieren in Italië geen gebrek. Er leven edelherten, wilde zwijnen, reeën, twee soorten gemzen en Alpensteenbokken. Sterker nog, zonder Italië waren er nu waarschijnlijk geen Alpensteenbokken meer geweest (Lees onze blog over de Gran Paradiso voor het hele verhaal). 

De Marsicaanse beer leeft in de Abruzzen en is de zeldzaamste van alle ondersoorten van de bruine beer. Er leven nog zo’n 60-80 Marsicaanse beren in het wild, waarvan het overgrote deel in het nationale park d’Abruzzo, Lazio e Molise. Hier heb je de beste kans om deze zeldzame dieren te spotten.

Kijk hier voor onze 3-weekse rondreis door Italië met de auto, waarbij je de geweldige natuur van Italië ontdekt. 

Apennijnengems in Nationaal park d'Abruzzo, Lazio e Molise

Polen

Het vijfde land op onze lijst met geweldige wildlifebestemmingen in Europa is Polen. Dit grote land in Oost-Europa, grenzend aan Duitsland, Wit-Rusland, Litouwen, Rusland, Slowakije en Tsjechië, is een prachtige bestemming als je een natuurliefhebber bent. Polen heeft 23 nationale parken verdeeld over het hele land. Veel van deze nationale parken bestaan uit Europees oerbos!

Het bekendste zoogdier van Polen is de wisent. Deze Europese bizon was uitgestorven in het wild. De eerste herintroductie vond plaats in het  Białowieża nationaal park op de grens van Wit-Rusland en Polen. Inmiddels zijn er ruim 1500 in het wild te vinden in heel Polen. Naast de wisent is er nog een ander groot hoefdier welke veel in de Poolse bossen te vinden is, de Eland. Na Zweden is Polen de beste plek om deze geweldige dieren in het wild tegen te komen. Naast de eerder genoemde dieren vind je in  Polen veel van de bekende Europese zoogdieren, zoals beren, wolven, lynxen, edelherten, reeën en bevers.

De webshop voor backpackers

Spanje

Last but not least, Spanje. Net als Italië een land waar elk jaar veel toeristen op af komen. Wat maar weinig mensen weten is, dat Spanje een van de mooiste wildlifebestemmingen in Europa is. Spanje heeft niet zoals de eerder genoemde landen grote bossen, onaangetast door de mens, maar wel een aantal hele zeldzame dieren.

Te beginnen met de Iberische Lynx, de zeldzaamste kat ter wereld. Door stroperij en landverlies ging het slecht met deze dieren, maar toen bij hun favoriete prooi een ziekte uitbraak was dit bijna het laatste zetje. Konijnen kregen massaal myxomatose, waardoor hun populatie keihard daalde. Als gevolg hiervan was er geen voer meer voor de lynxen. In 2002 waren er nog minder dan 100 over. Door de dieren beter te beschermen, konijnen te herintroduceren en de dieren te verplaatsten heeft de soort een geweldig comeback gemaakt. Inmiddels leven er ruim 1100 Iberische lynxen in Andalusië, andere delen van Spanje en zelfs in Portugal. 

Een andere gave diersoort is de Cantabrische gems, welke alleen in de bergen van Cantabrië voorkomt. Hoewel het dier niet bedreigd is leven ze slechts in een klein gedeelte van Spanje. 

Andere soorten die het zoeken waard zijn, zijn de Iberische wolf, de Pyreneeën beer, Spaanse steenbok en de otter. Naast deze zoogdieren staat Spanje vooral bekend om de geweldige hoeveelheid grote roofvogels. Zo leven er meerdere soorten arenden en gieren in Spanje. Niet alleen roofvogels zijn in grote getallen in Spanje aanwezig, wat dacht je van flamingo’s, Europese bijeneters, de Europese scharrelaar en de Europese kraanvogel. 

Lees hier onze top 10 vogels spotten in Andalusië!

Spanje, een van de wildlifebestemmingen in Europa

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer