Zwartsnaveltoekan in Panama

De 10 mooiste vogels in Panama

Table of Contents

De 10 mooiste vogels in Panama

Panama is een prachtige bestemming wanneer je enthousiast wordt van de natuur en wilde dieren en dan in het speciaal wanneer je wild wordt van vogels. In het land dat nog geen twee keer zo groot is als Nederland zijn namelijk bijna 1.000 verschillende vogels gespot. Om jullie een indruk te geven van de vogels in Panama hebben wij een lijst opgesteld met de 10 mooiste vogels in Panama. Dit klinkt natuurlijk als een onmogelijk opgave en dat was het ook, vandaar dat we wat vals gespeeld hebben door er af en toe voor de kiezen om niet één vogel maar een familie een plek te geven. Wacht niet langer en lees snel welke vogels in Panama te vinden zijn!

De quetzal

We beginnen de lijst met de 10 mooiste vogels in Panama met misschien wel de holygrail voor vogelaars in Midden-Amerika, namelijk de quetzal (Pharomachrus mocinno). De quetzal is een vogel uit de familie van de trogons en is zelfs het grootste lid van deze kleurrijke familie. 

De quetzal heeft een prachtige verenkleed. Het grootste gedeelte hiervan is iriserend groen, wat deels van kleur verandert door zonlicht. De borst van de vogel is donkerrood. Een ander zeer opvallend kenmerk van de quetzal zijn de lange “extra” staartveren die de vogel heeft. Deze kunnen een lengte van wel 100 centimeter bereiken. Behoorlijke staartveren dus voor een vogel die niet groter wordt dan 40 centimeter. 

De quetzal is te vinden in delen van het zuiden van Mexico tot aan het westen van Panama. De vogel leeft doorgaans een teruggetrokken leven, waardoor het spotten van deze vogel een behoorlijk uitdaging kan zijn. Behalve wanneer je tijdens de paartijd op zoek gaat naar deze vogel, dan zijn ze namelijk vrij vocaal en leven ze dichter bij de grond. 

De quetzal is een vogel die een vast migratiepatroon heeft en tijdens de paartijd strijken de quetzals neer in de hoger gelegen vochtige regenwouden. In deze periode van februari tot en met april heb je veruit de beste kans om deze magische vogel in het wild te zien. Wanneer je de quetzal in Panama wilt vinden is er eigenlijk één plek waar je naartoe moet, en dat is Boquete. Boek hier een vogelexcursie tijdens de goede periode en de kans op succes is heel groot. 

Toekans

De regenwouden van Panama zijn het leefgebied van zes verschillende soorten toekans. En natuurlijk horen deze prachtige vogels op de lijst met mooiste vogels in Panama! In Panamavind je de zwavelborsttoekan, de zwartsnaveltoekan, de halsbandarasari, de vuursnavelarassari, de smaragdarassari en de geeloorpepervreter!

De beste plekken om deze vogels in Panama te vinden zijn: El Valle de Anton waar je geregeld zwavelborsttoekans, smaragdarassari’s en halsbandarassari’s vindt, Soberánia nationaal park (en aangelegen regenwouden) waar je zwavelborsttoekans, zwartsnaveltoekans en halsbandarassari’s vindt en Darién nationaal park waar je dan weer een grotere kans heb om de geeloorpepervreter en de zwartsnaveltoekan te vinden.

Wil je meer weten over de toekans en precies weten waar je deze prachtige vogels kan vinden? Wij schreven een uitgebreid artikel over de toekans in Panama!

Vuursnavelarassari in Costa Rica. Tweedehands fotografieapparatuur

Papegaaien en parkieten

Net als toekans spreken ook papegaaien zeer tot de verbeelding en mocht dat bij jou ook het geval zijn, dan hebben we heel goed nieuws. In Panama leven namelijk 22 (!) verschillende soorten papegaaien en parkieten. Papegaaien die onder andere in Panama te vinden zijn, zijn de geelvleugelara, de Buffons ara, de dwergara, de blauwgele-ara, groenvleugelara, de grote amazone, geelwangamazone en de geelvoorhoofdamazone. 

Wanneer je papegaaien wilt spotten in Panama, kan je het beste naar de beschermde natuurgebieden afreizen. Het aanwijzen van één plek is namelijk niet te doen met zoveel soorten. Eén ding staat vast, en dat is dat papegaaien overal in Panama voorkomen. Wij vonden zelfs geelvoorhoofdamazones midden in Panamastad

Geelvleugel ara, een van de mooiste vogels in Panama

De bruine pelikaan

De volgende vogel op de lijst van 10 mooiste vogels in Panama, is misschien niet perse de mooiste, maar wel een hele interessante vogel, namelijk de bruine pelikaan (Pelecanus occidentalis). De bruine pelikaan is één van de acht soorten pelikanen die in de wereld voorkomen en de enige die het hele jaar door in Panama te vinden is.

De bruine pelikaan is de kleinste pelikaan die er is, maar toch nog een grote zeevogel. De dieren hebben een maximale spanwijdte van ruim 2 meter en wegen daarbij maximaal 5 kilogram. De bruine pelikaan heeft net als de andere pelikanen een typische lange snavel, met aan de ondersnavel een grote huidflap. Deze flap gebruiken ze om vissen te vangen. Verder heeft het dier een witte kop (gelig tijdens het broedseizoen) en een bruine nek. 

De bruine pelikaan vinden is Panama is niet heel lastig, zolang je maar niet te ver weg bent van de zee (Atlantische oceaan en Stille oceaan). Een goede plek om pelikanen te vinden zijn de San Blas eilanden, Bocas del Toro en de vismarkt in Panamastad. 

 

Bruine pelikanen op weg naar La Sirena

Motmots

Motmots zijn vogels met felgekleurde veren en lange staartveren die vaak eindigen als een “racket”. De vogels zijn familie van de ijsvogels, scharrelaars en bijeneters, dus dat zegt wel iets over hoe mooi ze zijn. Motmots komen alleen voor in Midden- en Zuid-Amerika en vooral in Midden-Amerika zijn veel verschillende soorten te vinden. In Panama gaat het om vijf verschillende soorten. Van de vijf verschillende soorten worden vooral de Lessons en de Caribische motmot gespot, vaak doordat ze met hun staart wiebelen. 

Motmots zijn in alle wouden van Panama te vinden, en de kans dat je één of meerdere soorten tegen het lijf loopt is heel erg groot. 

De rode lepelaar

De rode lepelaar (Platalea ajaja) is de volgende vogel die absoluut niet mag ontbreken in een lijstje met mooiste vogels in Panama. De rode lepelaar is een grote waadvogels met roze en rode veren, en een typische snavel in de vorm van een lepel. De vogels worden tussen de 70 en 85 centimeter hoog en wegen dan vaak niet meer dan 2 kilogram. 

Eerlijk gezegd zijn er landen waar het makkelijker is om de rode lepelaar te vinden, maar als je op de goede plekken zoekt, is de kans zeker aanwezige dat je de rode lepelaar in Panama vindt. De beste plekken om te zoeken zijn de ondiepere wateren rond de steden Panamastad en Dávid. Ook bij de Bocas del Toro archipel heb je een kans om deze vogels te vinden. 

De harpij

De volgende vogel op de lijst is de nationale vogel van Panama, de harpij (Harpia harpyja). De harpij is de grootste en sterkste roofvogel in het hele leefgebied waar deze vogel voorkomt. Vrouwelijke harpijen kunnen tot wel 10 kilogram wegen en zijn dan zo’n 1 meter groot en hebben een spanwijdte van maximaal 224 centimeter. Vrouwtjes worden een stuk groter dan mannetjes. De harpij is een echt toppredator en jaagt vooral op zoogdieren die in de bomen leven. Met name luiaards, maar ook apen moet het ontgelden. 

De harpij heeft vogels het IUCN een kwetsbare status en vooral in Midden-Amerika gaat het niet goed met ze. In Panama zijn je kansen wat betreft het spotten van een harpij het grootste van heel Midden-Amerika. Er zijn twee plekken waar je ze goed kunt spotten en dat zijn Soberania nationaal park en Darièn nationaal park. Mocht je een harpij in het wild spotten, dan ben je wel echt mazzelaar!

De koningsgier

Nog een roofvogel op de lijst met 10 mooiste vogels in Panama, de koningsgier (Sacroramphus papa). Mooiste is natuurlijk een relatief begrip, maar indrukwekkend is deze vogel zeker. De koningsgier is de grootste van de vier soorten gieren die voorkomen in Panama. Daarnaast heeft het dier de sterkste snavel, waardoor deze een belangrijke functie heeft om het karkas te openen. 

De koningsgier heeft een spanwijdte van maximaal 2 meter en weegt maximaal 4,5 kilogram. De vogel is voornamelijk wit met zwarte uiteinden. De kop is net al bij andere gieren kaal, met een rode/paarse huid. De vogels hebben een grote rode snavel, met een oranje flap. 

De koningsgier is vooral te vinden in laaglandwouden van Mexico tot aan het noorden van Argentinië. Ondanks dat de populatie krimpt, heeft het dier de status niet bedreigd met uitsterven. Mocht je de koningsgier in Panama vinden, dan kun je het beste een bezoek brengen naar Soberaniá nationaal park, Chagres nationaal park, Darién nationaal park en Coiba nationaal park, maar ook in andere intacte wouden in het land heb je de kans om de koningsgier tegen te komen. 

IJsvogels

In Panama leven in totaal zes verschillende soorten ijsvogels: de Amerikaanse reuzenijsvogel, de bandijsvogel, de Amazone-ijsvogel, de groende dwergijsvogel, de groene ijsvogel en de groen-bruine ijsvogel. Stuk voor stuk prachtige vogels om te zien. De ijsvogels zijn verspreid door heel Panama te vinden, en worden vooral gespot op de bekende vogelspot hotspots. Vraag is natuurlijk of ze hier vaker gezien worden doordat meer mensen hier zoeken of doordat ze hier echt vaker voorkomen. Houdt je ogen in ieder geval goed open wanneer je in de buurt van kleine stroompjes en ander rustig water bent. Grote kans dat er ergens een ijsvogel op een uitkijkpunt zijn volgende prooi aan het zoeken is. 

 

Kolibries

De laatste vogelfamilie die we uiteraard niet over kunnen slaan, is de familie van de kolibries. Kolibries zijn de kleinste vogels ter wereld en zijn niet alleen heel klein maar vaak ook felgekleurd. Het spotten van deze vogels is niet altijd gemakkelijk doordat ze zo snel zijn. In Panama zijn 64 verschillende soorten kolibries waargenomen. Sommige soorten zijn heel algemeen in het land te vinden, terwijl andere juist alleen op één specifieke plek te vinden zijn. 

Kolibries eten nectar en zijn daarom altijd in de buurt van bloemen te vinden. Op veel plekken in Panama vind je kolibrie-feeders, dit is de ideale plek om jouw zoektocht naar deze prachtige vogels in Panama te beginnen!

Een kolibrie in Panama. De 10 mooiste vogels in Panama

Dit zijn volgens ons de 10 mooiste vogels in Panama! Welke van deze vogels in Panama is jouw favoriet? Of welke vogel ontbreekt er volgens jou op deze lijst?

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer