Amerikaanse krokodil in Coiba nationaal park, Santa Catalina

Wildlife top 10 van Panama

Table of Contents

Wildlife top 10 van Panama

Panama, een land in Midden-Amerika, is een absolute wildlifehotspot en een land wat je als natuurliefhebber zeker niet mag overslaan. 29% van het land is beschermde natuur, verdeeld over 13 nationale parken en andere natuurgebieden. De biodiversiteit in het land is gigantisch. Zo leven er meer dan 250 verschillende soorten zoogdieren, 225 soorten reptielen en meer dan 200 soorten amfibieën. Mocht je hier al van onder de indruk zijn, wacht dan maar op het aantal vogels. Er leven in Panama namelijk bijna 1000 verschillende soorten vogels. Maar waar moet je nou zijn om prachtige Panamese wildlife te vinden? Wij zochten het voor jullie uit en hebben de wildlife top 10 van Panama opgesteld.

Groene leguaan bij Chosa Manglar, Puerto Jiménez

Zeeschildpadden

De eerste dieren in van onze wildlife top 10 van Panama zijn zeeschildpadden. In Panama leven maar liefst vijf van de zeven verschillende soorten zeeschildpadden. De karetschildpad, de lederschildpad, de soepschildpad, de onechte karetschildpad en de warana zijn in de zee rond het land te vinden. Ze zijn zowel aan de kant van de Stille oceaan als aan de kant van de Caribische zee te vinden. 

Er zijn verschillende plekken in Panama waar de zeeschildpadden leven. Belangrijke foerageer- en broedgebieden zijn de Bocas del Toro archipel, het zuiden van de provincie Veraguas, Isla de Cañas en Coiba nationaal park. Coiba nationaal park is voor de karetschildpad zelfs één van belangrijkste foerageergebieden van de hele wereld. 

Apen

De volgende dieren van onze wildlife top 10 van Panama zijn apen. In Panama leven namelijk 9(!) verschillende soorten apen. Sommige hiervan zijn makkelijker te vinden dan andere. 

De eerste van deze negen is de roodnektamarin. De roodnektamarin is het kleinste aapje dat in het wild voorkomt in Panama. Roodnektamarins worden het meest gespot in het Soberania nationaal park en de andere beschermde regenwouden rond Panamastad, zoals Parque Metropolitano. Daarnaast worden ze ook vaak op de Monkey Islands bij het Gatún meer gespot.

In Panama leven twee verschillende soorten brulapen, namelijk de mantelbrulaap en de Coibabrulaap. Mantelbrulapen zijn op een aantal plekken in Panama eenvoudig te spotten, vooral in het nationale park Soberania of op de eilanden van de Bocas del Toro archipel worden ze vaak gezien! 

De andere brulaap die in Panama leeft is de Coibabrulaap. De beste plek om de Coibabrulaap te spotten is op het prachtige eiland Coiba dat te bezoeken is vanaf Santa Catalina. Een andere plek om deze apen te spotten is het Azuero schiereiland, waar ze het meest gespot worden in het nationale park Cerro Hoya

Roodnektamarin in Soberania nationaal park, wildlife top 10 van Panama

Ook het geel doodshoofdaapje is te vinden in Panama, al is het maar op een klein stuk. In Panama zijn geel doodshoofdapen het meest te vinden in de buurt van de stad Limones en soms ook in de buurt van Davíd. Eerlijk gezegd kan je beter naar Costa Rica afreizen om deze apen te vinden. Ze zijn veel te vinden op het Osa schiereiland, met de grootste populatie in Corcovado nationaal park. Ook in nationale park Manuel Antonio worden ze heel vaak gevonden. 

In Panama leven daarnaast nog twee verschillende kapucijnapen die heel erg op elkaar lijken. In Panama vind je de Colombiaanse witschouderkapucijnaap en de Panamese witschouderkapucijnaap. De Panamese witschouderkapucijnaap is de makkelijkste aap om te vinden in Panama. Ze worden vooral gespot in Soberania nationaal park, op eilanden van de Bocas del Toro archipel en in de jungles rond de stad Davíd. Het vinden van de Colombiaanse witschouderkapucijn is veel lastiger. Mocht je de Colombiaanse witschouderkapucijnaap heel graag willen vinden, dan heb je de beste kans in het nationale park Darién

Witschouderkapucijnaap met baby, wildlife top 10 van Panama

Net als bij de kapucijn- en brulapen, leven er in Panama twee soorten slingerapen. In Panama leven de zwarthandslingeraap en de bruinkopslingeraap. Slingerapen spotten in Panama is niet heel eenvoudig. De beste kans heb je rond het Gatún meer of in het nationale park Cerro Hoya op het Azuero schiereiland. Net als voor de geel doodshoofdaapjes kan het verstandig zijn om uit te wijken naar buurland Costa Rica. In het Corcovado nationaal park en in Tortuguero nationaal park, worden de zwarthandslingerapen veel vaker gespot dan in Panama. 

De tweede slingeraap van Panama, de bruinkopslingeraap, leeft van het westen van Panama tot aan het oosten van Colombia en Ecuador leeft. De aap lijkt sterk op de zwarthandslingeraap en heeft eigenlijk alleen een bruinere kop. Wil je deze apen spotten in Panama? Dan is het nationale park Darién je beste kans. Het spotten van deze aap is daar helaas niet makkelijk. 

Wil je meer informatie over de 9 (!) verschillende soorten die in Panama leven? Lees dan onze blog over apen spotten in Panama!

Apen spotten in Panama, twee geel doodshoofdaapjes in de boom

Toekans

Van de bijna 1.000 verschillende soorten vogels die in het kleine land wat Panama is leven, zijn er zes leden van de toekan familie. Dit zijn de zwavelborsttoekan, de zwartsnaveltoekan, de smaragdarassari, de halsbandarassari, de vuursnavelarassari en de geeloorpepervreter. Alle zes prachtige gekleurde vogels met een opvallend grote snavel. 

 El Valle de Anton, Soberaniá nationaal park en Darién nationaal park zijn de beste plekken om te bezoeken in Panama als je op zoek bent naar toekans. In El Valle de Anton vind je geregeld zwavelborsttoekans, smaragdarassari’s en halsbandarassari’s. In Soberánia nationaal park (en aangelegen regenwouden) vind je zwavelborsttoekans, zwartsnaveltoekans en halsbandarassari’s. In Darién nationaal park heb je dan weer een grotere kans om de geeloorpepervreter en de zwartsnaveltoekan tegen te komen. 

Klik hier als je meer wilt lezen over toekans in Panama!

Vuursnavelarassari in Costa Rica. Tweedehands fotografieapparatuur

Bultruggen

Het volgende dier op onze “wildlife top 10 van Panama” is er een die veel mensen willen vinden. Het is de bultrug, een immense baleinwalvis die zo’n 15 meter lang wordt. De dieren staan bekend om hun migratie van de polen richting de warme wateren van de tropen, en weer terug. Waar je deze dieren tegen kunt komen is dus afhankelijk van de tijd van het jaar. 

De situatie qua bultruggen in Panama is vrij bijzonder. Panama is namelijk één van de weinige landen ter wereld, waar niet één maar twee bultruggenseizoenen zijn. Zowel de Noordelijke al de Zuidelijke bultruggen bezoeken de wateren rond de Panamese kust. De Noordelijke zijn van halverwege januari tot en met het einde van maart in Panamese wateren te vinden, terwijl de Zuidelijke bultrug zich laat zien in de maanden juli tot en met oktober. Tijdens het seizoen van de Zuidelijke bultrug is de kans groter dat je de walvissen zult vinden. 

Soms worden de bultruggen gevolgd door kuddes migrerende orka’s waardoor je naast de bultrug ook de orka kunt zien tijdens een boottocht. Buiten de twee eerder genoemde diersoorten leven er nog 23 soorten zeezoogdieren in de wateren rond Panama de tuimelaar, slanke dolfijn en de langsnuitdolfijn laten zich vaak zien tijdens een boottocht. 

De beste plek om walvissen te spotten in Panama zijn de beschermde wateren rond het eiland Coiba. De tours vertrekken vanuit Santa Catalina, naar deze prachtige beschermde archipel. De walvissen zijn hier vrij relaxt waardoor je ze vaak voor een lange tijd kan zien. 

Luiaards

Natuurlijk mogen luiaards ook niet ontbreken in onze wildlife top 10 van Panama. Iedereen die naar Midden-Amerika afreist hoopt natuurlijk om een luiaard te spotten. Gelukkig is de kans op een ontmoeting met een luiaard in Panama vrij groot. In Panama leven zowel tweevingerige- als drievingerige luiaards. In Panama leven de de Hoffmannluiaard, de kapucijnluiaard en de ernstige bedreigde Escudo-eilandluiaard.

De Hoffmann luiaard is een tweevingerige luiaard, dit vooral ’s nachts actief is. Ze eten eigenlijk alleen bladeren en hebben een roze of zwart gezicht. De Hoffmann luiaard is het meest te vinden in het nationale park Soberania. Daarnaast worden ze ook regelmatig gespot in het Parque metropolitano, op de Bocas del Toro archipel,  rond El valle de Anton en in de nevelwouden van Boquete. 

Hoffmannluiaard in een boom, wildlife top 10 van Panama

Kapucijnluiaards zijn drievingerige luiaards die in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika voorkomen. De dieren zijn te herkennen aan de herkenbare zwarte strepen in het gezicht. De beste plekken om kapucijnluiaards te spotten in Panama zijn de Bocas del Toro archipel en het nationale park Soberania. Daarnaast worden ze ook rond El valle de Anton geregeld gespot. Ze leven in allerlei soorten regenwouden, maar vaak niet hoger dan 1200 meter. Vandaar dat je ze niet vaak zult vinden in de nevelwouden van Boquete. 

De derde luiaardsoort van Panama, de Escudo-eilandluiaard is een dwergversie van de kapucijnluiaard en leeft alleen op het eiland Escudo. Het eiland is lastig te bereiken, maar mocht je er komen dan is het meer dan de moeite waard!

Meer lezen over luiaards in Panama? Wij schreven een artikel over de 3 luiaards van Panama!

Luiaards spotten in Panama

De quetzal

De quetzal (Pharomachrus mocinno) is een prachtig gekleurde vogel die voorkomt in de hooglanden van Midden-Amerika. Ze zijn alleen te vinden in nevelwouden op 1.200 – 3.000 meter boven zeeniveau. In de Panama zijn deze prachtige groen met rode vogels alleen te vinden in de nevelwouden rond Boquete. De vogels leven een groot deel van het jaar hoog in de boomtoppen waardoor ze lastig te spotten zijn. Tijdens de paartijd, van februari tot en met mei, zijn ze echter veel lager en daardoor makkelijker te vinden. Mocht je ze heel graag willen zien, is het handig om op excursie te gaan met een gids!

Krokodillen

De volgende dieren van onze wildlife top 10 van Panama zijn de krokodillen. In Panama leven twee verschillende diersoorten uit de orde van de krokodillen. De eerste is de brilkaaiman. De brilkaaiman is een relatief kleine krokodilachtige die maximaal 2,5 meter lang wordt. De dieren wegen dan zo’n 7-40 kilogram. De brilkaaiman leeft vooral in rustig water in de laaglanden van Panama. De dieren worden het meest gespot op de eilanden van de Bocas del Toro archipel en in de beschermde natuurgebieden rond het Panamakanaal. 

De andere krokodilachtige die in Panama voorkomt is de veel grotere spitssnuitkrokodil, ook wel Amerikaanse krokodil genaamd. De spitssnuitkrokodil is één van de grootste krokodilsoorten ter wereld. Mannetjes kunnen een lengte van ruim 6 meter bereiken en wegen dan zo’n 400 kilogram. In tegenstelling tot de andere grote krokodilsoorten is de spitssnuitkrokodil niet agressief en menselijke slachtoffers vallen zelden. Mocht je deze krokodil in het wild willen zien, dan zijn de zijtakken van het Panamakanaal een perfecte plek, ook in nationale park Coiba worden de krokodillen met grote regelmaat gespot.

brilkaaiman in Panama

De jaguar

Natuurlijk mogen de wilde katachtigen in de regenwouden van Panama ook niet ontbreken. In Panama leven zes verschillende katten, de jaguar, de poema, de ocelot, margay, de jaguarundi en de tijgerkat. De meest aansprekende van deze katten is natuurlijk de jaguar, één van de vijf grote katten. Het spotten van de jaguar in Panama is helaas heel lastig. Mocht je toch op zoek willen naar dit prachtige beest dan heb je de beste kansen de nationale parken Santa Fé, Chagres en Darién.

De geelvleugelara

De geelvleugelara (Ara macao) is een papegaaiachtige uit de familie van de ara’s die voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika. De geelvleugelara is prachtig om te zien en een vogel waarvan het hart van een natuurliefhebber sneller gaat kloppen. De beste kansen om deze vogel te spotten heb je in Costa Rica, maar ook in Panama zijn ze te vinden. Mocht je de geelvleugelara in Panama willen spotten, dan is de prachtige Coiba archipel de plek waar je moet zijn. Op het vaste land van Panama worden de vogels helaas zelden gespot.

Meer lezen over de geelvleugelara? Klik dan hier!

Een geelvleugelara in Costa Rica

Witsnuitneusbeer

De witsnuitneusbeer is een zoogdier uit de familie van de kleine beren en is dus familie van de wasbeer. Neusberen hebben een hele herkenbaar wipneus en een lange staart, die vaak recht omhoog staat. De dieren hebben een donkere vacht, met alleen op de kop en borst wat wit. Ze worden 0,8 tot 1,3 meter lang en wegen 3-5 kilogram. Mannelijke witsnuitneusberen leven alleen terwijl de vrouwtjes in groepen van 5-20 dieren leven. 

Dit witsnuitneusbeer leeft van het zuiden van de VS tot aan het noorden van Zuid-Amerika. En heeft zich aangepast aan veel verschillende leefgebieden. Het is één van de meest gespotte zoogdieren van Panama. In Panama worden ze het meest gezien in de het parque Metropolitano, het nationale park Soberania, rond de stad Colón en in de nevelwouden van Boquete

De witsnuitneusbeer, een van de gaafste zoogdieren van Panama

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van onze wildlife top 10 van Panama? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of via Instagram!

Booking.com

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het